Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 02. 2023. 18:45 8

Igoru Žeželju i Aneti Mihajlović milioni evra od saradnje s RTS-om

Javnost Srbije još uvek čeka odgovore na brojna pitanja u vezi s poslovanjem RTS-a, nakon što su objavljeni detalji koji pokazuju poslovanje Javnog servisa. Deo ove priče su i Aneta Mihajlović Ivanović, Igor Žeželj, vlasnik "Adrija medija grupe" i Željko Joksimović, pevač i vlasnik fiirme "Minakord".

Filmski centar Srbije dodelio je 30 miliona dinara, što je oko 256.000 evra za realizaciju filma „Djeca Kozare“. RTS je za istoimenu seriju u ovoj godini izdvojio šest puta više novca, odnosno 1.560.000 evra. Seriju producira "Minakord" u vlasništvu pevača Željka Joksimovića.Ove informacije u javnost je iznela novinarka Radio-televizije Srbije Tatjana Manojlović, koja je od menadžmenta Javnog servisa zatražila da obrazloži detalje ugovora sa svim produkcijama čiji se sadržaji emituju na programima RTS.

Zanimljiv je i podatak da su vlasnici firme „Firefly“ Igor Žeželj, u čijem je posedu inače i „Adrija medija grupa“, kao i nekadašnja zamenica generalnog direktora RTS-a Ivana Miković. Njih dvoje često produciraju serije koje se emituju na RTS.

U izveštaju koji je objavila „Pištaljka„, a prema dokumentima o poslovanju RTS za 2021. godinu, „Firefly“ je producirao čak četiri od sedam serija te godine i to: „Klan“, „Porodica“, „Kalkanski krugovi“ i „Crna svadba“.

Ove godine je u planu da im RTS plati ukupno isplati 2.388.660 evra za serije „Tajkun 2“, „Pad“ i „Recept za ljubav“.
U tekstu „Pištaljke“ se navodi da se Upravni odbor RTS zaključuje saradnje s privatnim firmama, iako ova medijska kuća ima već plaćene ljudstvo i tehniku.

Posebno se ističe da u pojedinim projektima privatnih firmi učestvuju i zaposleni RTS i da je time „omogućen sukob interesa” koji im odobrava isključivo generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević.

Takav primer je i serija „Pupin“. Nju radi „Atena“, firma u vlasništvu Anete Ivanović, inače urednice jedne od najgledanijih emisija na RTS – „Šarenice“. Odobreni budžet za ovu seriju je 1.500.000 evra.
Aneta Ivanović, nekada Mihajlović, deo karijere provela je u produkcijskoj kući Srđana Šapera „Adrenalin”, a kad ju je napustila osnovala je sopstvenu produkciju.

Aneta Mihajlović oglasila se na društvenim mrežama i pojasnila svoju ulogu u celoj ovoj priči:Skoro sav program svog najgledanijeg kanala RTS 1, Javni medijski servis otkupljuje od privatnih firmi ili ga izrađuje u saradnji s njima, objavila je Pištaljka.
Rukovodstvo Radio-televizije Srbije novinarima nije omogućila uvid u zapisnik s devete sednice Upravnog odbora iz juna prošle godine, u kom se nalaze zaključci jedinog istraživanja o trošenju novca javnog servisa koje je sproveo taj odbor, piše portal Pištaljka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati