Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 02. 2023. 07:00 71

Policajac pretukao autističnog dečaka, pa vaskrsao U NAČELNIKA

Slobodan Drmanac, javnosti poznat kao policajac protiv koga je Sektor unutrašnje kontrole podneo krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je tokom protesta 8. jula 2020. u Novom Sadu pretukao 19-godišnjeg autističnog mladića, "vaskrsao" je i posle tri godine vraćen je na mesto načelnika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Novi Sad!

Samo batinjanje autističnog mladića, bio je vrhunac policijske brutalnosti tokom protesta 2020. godine. Javnost je bila šokirana snimkom na kome se jasno videlo da, tokom protesta u Novom Sadu, mladića koji inače nije imao nikakve veze sa tim događajem i samo se vozio gradom, prvo sa bicikla obara jedan uniformisani policajac, a zatim ga, dok je na zemlji, tuku još dvojica policajaca.

Pripadnici SUK-a su kao jednog od tabadžija identifikovali upravo Slobodana Drmanca, pa su protiv njega podneli krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je počinio nasilničko ponašanje i suspendovan je sa posla. Zbog prethodne saradnje sa Drmancem, osnovna tužilaštva u Novom Sadu i Bačkoj Palanci su tražila izuzeće, pa je slučaj prebačen u Zrenjanin. Osnovni sud u Zrenjaninu je u aprilu prošle godine odbacio krivičnu prijavu, nakon što su pojedini svedoci, među kojima je bila i jedna policijska službenica, promenili prvobitne izjave.

I deset meseci posle odbačaja krivične prijave - Drmanac se vraća na velika vrata na položaj na kome je bio više od dve godine, kao načelnik novosadske kriminalističke policije!

Direktno.rs je već pisao da će Drmanac zbog brutalnosti na radnom mestu građane Srbije koštati 6.700 evra. Naime, Evropski sud za ljudska prava naložio je državi Srbiji da na ime nematerijalne štete isplati 2.700 evra Novosađaninu Aleksandru Zličiću i još 4.000 evra za troškove postupka, jer je 2014. bio pretučen u novosadskoj policiji. Jedan od onih kojih je navodno pretukao Zličića bio je i Drmanac.

Protiv Drmanca je prijavu podneo i uzbunjivač iz novosadske policije Duško Kovačević, odlikovani i ranjavani pripadnik MUP-a. Ovaj inspektor je ukazao na nezakonito ponašanje policijskih funkcionera u Novom Sadu, među kojima je bio i Drmanac, zbog čega je godinama šikaniran na poslu. Tek je prošle godine Viši sud u Novom Sadu doneo presudu kojom je obavezao MUP da prekine sa odmazdom prema uzbunjivaču Kovačeviću, kao i da mu za pretrpljenu štetu i duševni bol isplati 200.000 dinara.

A iživljavanje i ponižavanje policijskog inspektora je usledilo nakon što je Kovačević, u oktobru 2017. godine, došao do snimka na kome se vidi kako njegove kolege među kojima su bili Drmanac i sadašnji načelnik PU Novi Sad Goran Radonjić tuku Gorana Uroševića. U ovom postupku sud je presudio u Uroševićevu korist. Država, u stvari mi građani, treba da Uroševiću platimo na ime pretrpljenog bola odštetu od 60.000 dinara i još 70.000 dinara zbog straha koji je tada doživeo.

Drmančevo ponašanje do sada je državu, nas poreske obveznike, koštalo finansijski, ne baš malo. A ako je verovati ministru policije Bratislavu Gašiću, koji je povodom 100 dana Vlade Republike Srbije izjavio da "raste poverenje građana u policiju", sigurno je da su stanovnici Srbije bezbrižni kada znaju da o njihovim životima i imovini brinu ovakvi kadrovi MUP-a.

Vučević ga proglasio "herojem Novog Sada"

Drmanac je 2015. godine proglašen "herojem Novog Sada", jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša u Novom naselju, zbog čega mu je tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, upriličio i svečani prijem u Gradskoj kući. Vučević je tada čestitajući Drmancu istakao "da je on primer kakvog policajca Novi Sad želi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 71

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati