Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

03. 02. 2023. 18:01 3

Deo kupljene opreme za KCS I DALJE u magacinu

Iako je renovirani deo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije otvoren u predizbornoj kampanji 2022. godine, deo opreme koja je kupljena za najveću zdravstvenu ustanovu u Srbiji i dalje stoji u magacinu.

Državna revizorska insistucija je upozorila da Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS) nije popisao medicinsku i nemedicinsku opremu i nameštaj koju je Ministarstvo zdravlja nabavilo za potrebe opremanja novih delova UKCS-a, piše Nova ekonomija.

Vrednost opreme o kojoj nije uspostavljena potpuna i tačna evidencija je oko sto miliona evra (11,7 milijardi dinara), piše u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja UKCS za 2021. godinu koju je sproveo DRI. UKCS je odgovorio na ove zamerke i naveo da je nalogom od 5. decembra 2022. godine oprema "evidentirana na pripremi u magacin". U odgovoru UKCS navodi se da se oprema sukcesivno pušta u upotrebu, kao i da je do sada pušten u radi Pejsmejker centar, Klinika za endokrinu hirurgiju i Klinika za endokrinologiju. Sva navedena oprema navodno je puštena u rad nalozima iz decembra 2022. godine.

U odgovoru UKCS ne navodi se kolika je vrednost opreme koja je smeštena u magacinu, a koja nije bila evidentno uknjižena i evidentirana skoro godinu i po dana nakon potpisivanja ugovora o njenoj nabavci. UKCS nije odgovorio na pitanja o tome koja oprema se trenutno nalazi u magacinu.Prilikom kupovine opreme, Ministarstvo zdravlja napravilo je spisak potrebne opreme za novi deo UKCS, ali oprema u okviru ovog spiska nije podeljena na odvojene klinike, tako da se ne može zaključiti koja je oprema tačno puštena u okviru Pejsmejker centra, Klinike za endokrinu hirugiju i Klinike za endokrinologiju.

Ipak, iz odgovora UKCS jasno je da je u pitanju samo deo opreme koja je puštena. Takođe UKCS i dalje nije u potunosti renoviran, a Ministarstvo zdravlja kupilo je opremu i za delove na kojima nisu završeni ni građevinski radovi. Iako je UKCS u odgovoru DRI naveo da je izdao naloge za knjiženje opreme, dao je rok do kraja februara 2023. godine da otkloni nepravilosti koje se odnose na popis imovine.

Zbog toga DRI u svom poslerevizonom izveštaju ističe da će nakon isteka roka oceniti da li su nepravilosti zaista i otklonjene.Prilikom opremanja Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja je u maju 2021. godine raspisalo tender sa skraćenim rokom za podnošenje ponuda za veoma obimnu javnu nabavku koja se odnosila na listu nemedicinske i medicinske opreme. Potencijalni ponuđači žalili su se na kratak rok za podnošenje ponuda, ali je Ministarstvo zdravlja tada odgovaralo da je rok adekvatan s obzirom na to da je pre toga bilo objavljeno prethondo obaveštenje o tome da će biti sprovedena javna nabavka za opremanje Kliničkog centra.

Takođe, kompanije su tražile da se nabavka podeli na partije jer sadrži veliki broj različite opreme, ali je Ministarstvo i ovo odbilo. Javno dostupni podaci pokazuju da je Ministarstvo zdravlja opremu za Klinički centar Srbije (KCS) platilo ukupno 14,3 milijardi dinara, što je oko 122 miliona evra. Oprema je kupljena za novootvoreni deo, ali i za deo čija rekonstrukcija još nije ni započeta.

Iako je u budžetu bilo predviđeno da se oprema plati 2,7 milijardi dinara (23 miliona evra), suma je pet puta uvećana nakon što je grupa firmi na čelu sa Magna farmacijom (Magna pharmacia) dala ponudu od tačno 14,3 milijardi dinara. Magna farmacija bila je glavni dobavljač opreme i za sve tri kovid bolnice, a i ovlašćeni je zastupnik jednih od najkorišćenijih PCR testova za detekciju korona virusa u državnim ustanovama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati