Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

02. 02. 2023. 07:17 5

Tešić na crnoj listi, a i dalje izvozi oružje u SAD

Preduzeća povezana sa Slobodanom Tešićem, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, u ovu zemlju su nastavila da izvoze oružje i krajem prošle i početkom ove godine, objavio je NIN u novom broju.

Dokumenta do kojih je NIN došao otkrivaju da je tri nove ture malokalibarske municije isporučilo preduzeće Valir, a jednu pošiljku raketnih projektila druga njegova firma, Zenitprom.

Kako je objavio ovaj nedeljnik, u izvoz oružja u SAD u međuvremenu uključilo se i preduzeće Кrupnik, čije ime se pojavljuje u dokumentima o sumnjivom poslovanju u Кrušiku, kada je sa valjevskom fabrikom poslovalo i pet Tešićevih preduzeća koja su se našla i na crnoj listi SAD.

Takođe, Кrupnik je pre godinu dana, krajem 2021, pozajmio oko dva miliona evra Valiru, koji je baš te iste godine u februaru počeo da izvozi oružje u SAD, navodi se u tekstu.

Izvoz u SAD nije sprečilo ni to što je Tešić od 2017. na njihovoj crnoj listi, koja je pooštrena i proširena 2019. i na neka njegova preduzeća i saradnike, pa čak ni sudski postupak, koji je pokrenut u aprilu 2022. u sudu u Vašingtonu za zaplenu već blokiranih 33.980.453,21 dolara, koji se vezuju za njegova tri preduzeća koja su kršila prve sankcije, piše NIN.

Sudija Randolf D. Mos, prema javno dostupnim spisima iz suda u Vašingtonu, doneo je odluku 26. januara 2023. da prvo formalno ročište u formi video-konferencije bude održano 10. marta.

NIN piše i da su od 1. decembra 2022. godine do 30. januara ove godine izvršene još četiri isporuke preko preduzeća Valir i Zenitprom, povezanih sa ovim trgovcem oružja i finansijerom SNS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati