Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

03. 02. 2023. 06:00 5

Uvoz struje i gasa nas koštao skoro 3,2 milijarde evra

Od januara do decembra 2022. godine Srbija je uvezla struju vrednu nešto manje od 1,6 milijardi evra. Vrednost uvoza prirodnog gasa u istom periodu bio je više od 1,6 milijardi evra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Vrednost uvoza gasa porasla je skoro četiri puta (282 odsto) u odnosu na prošlu godinu, iako je količina uvezenog gasa porasla za tek 19 odsto, prenosi Nova ekonomija.

Uvoz struje 2022. porastao je više od tri puta (231 odsto) u odnosu na 2021. godinu, kada je Srbija uvoz struje platila 475 miliona evra. EPS je sa povećanim uvozom struje počeo krajem 2021. godine, kada je došlo do kolapsa u proizvodnji struje.

Podaci o uvozu struje za 2021. i 2022. godine su revidirani zbog izmenjenog obuhvata električne energije. Zbog toga podaci za 2020. godinu trenutno nisu uporedivi sa novijim podacima, a naknadno će biti objavljeni korektni podaci za tu i ranije godine.

U toku 2022. godine uvezeno je nešto manje od 2,2 milijardi tona prirodnogh gasa u gasovitom stanju.
Najviše gasa dolazilo je iz Rusije (1,8 milijardi tona), Mađarske (350 miliona tona) i Bugarske (17,5 miliona tona).

Uvoz iz Rusije koštao je 943 miliona evra, iz Mađarske 670 miliona evra, a iz Bugarske 18,5 miliona era.

Iz podataka se vidi i razlika u ceni uvoza gasa iz Rusije i Mađarske. Jedna tona prirodnog gasa iz Rusije u proseku je koštala oko pola evra, a iz Mađarske 1,9 evra.

Vrednost uvoznog prirodnog gasa je 2020. godine iznosila je 409 miliona evra, a 2021. godine 427 miliona evra.Srbija je struju prošle godine najviše uvozila iz Bugarske, Mađarske, Danske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati