Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 01. 2023. 23:09 11

Mitrović (SSP): Sporazum se nudi Srbiji, ne Vučiću

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović je u "Utisku nedelje" rekao da se ne može voditi debata o dokumentu o kojem ne znamo ništa i najavio da će SSP i poslanički klub "Ujedinjeni" tražiti na sednici Skupštine Srbije da Sporazum bude javan.

Izjavu Peđe Mitrovića, generalnog sekretara Stranke slobode i pravde, koju prenosimo u celosti.

- Potrebno je da znamo koje su posledice sankcija, u kom formatu dalje pregovaramo. SSP je pre šest meseci predložila da se formira skupštinsko telo, u koje će biti ukljčene SPC, SANU, akademska zajednica, sve parlamentarne stranke, koje bi dalo okvir za one koje pregovaraju o Kosovu. Taj predlog je odbijen. Sporazum koji nam se nudi nije Vučićev, nego državni. Sporazum se nudi Srbiji, ne Vučiću. Posledice koje iz njega slede nisu po Vučića nego po Srbiju. Možemo ostati po strani i govoriti "sam je sve radio, sad sam neka se snalazi", ali će cenu posledica platiti ne on, nego cela zemlja. Deset godina se pregovaralo tajno, predsednik duguje mnogo odgovora građanima i povodom sporazuma i pretnje sankcijama. Pružanje podrške u pregovorima ne znači podršku Vučiću nego Srbiji, ali mi u tom procesu diskusije moramo da učestvujemo, ne možemo ostati po strani - istakao je on.
- Pitanje sankcija Rusiji i pitanje Kosova su dve nevezane teme, ali bitne dve spoljnopolitičke teme koje se tiču Srbije i njenog pravca u budućnosti. Pitanje da li smo sebi otežali političku poziciju u pregovorima o Kosovu po pitanju sankcija Rusiji - jesmo, jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela deo sankcija Rusiji, a to je za Evropu prvorazredno političko pitanje na koje ne gledaju blagonaklono - rekao je Mitrović.

- Srbija već sada na međunarodnom tržištu plaća visoku cenu zbog političkih prilika u zemlji, investitori su primarno motivisani subvenciijama koje imaju ovde i zavisni su od njih, imamo neuređen politički sistem, pravosudni sistem, a kada na to dodate i situaciju u kojoj se Srbija ne usaglašava sa politikom EU, za investitore je jasan znak da po pitanju ulaganja u takvu zemlju treba da budu oprezni. Neće se desiti kao u Rusiji da se investitori i velike kompanije povuku preko noći, jer je Rusija napala suverenu državu, ali kao proces postepenog smanjenja interesovanja investitora - da - zaključio je Mitrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati