Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

26. 01. 2023. 12:30 2

Sve EPS-ove havarije: Od blata u TENTU-u do obrušavanja zemlje

Havarija na bageru u Rudarskom basenu “Kolubara” neće ugroziti proizvodnju struje ali će dovesti do dodatnog smanjenja proizvodnje uglja koja je već niža od planirane, izjavila je ministarka energetike Dubravka Đedović.

Izvor Danasa iz EPS-a navodi da bar u ovom slučaju za havariju nije odgovorna ljudska greška.

- Ovog puta se ne radi o lošem održavanju ili ljudskoj grešci već o situaciji koja se često dešava ali ne izaziva uvek havariju ovog tipa. Ponekad se na žalost i to desi. Skiznula je veća količina zemljišta i zatrpala bager. Najčešće kada se tako nešto desi, to ne dovede do ovakvih posledica. Sada jeste a dosta toga zavisi od samog zemljišta jer ono na kopovima nije svugde isto. Na nekim delovima je poroznije pa može da se desi ovakvo zatrpavanje. Ali nije reč o bilo kakvom nemaru, već o nesreći koja se dešava ali na sreću u njoj nije bilo povređenih - objašnjava sagovornik.

Elektroprivreda Srbije je saopštila da je na istočnom delu površinskog kopa polje „E“ u Rudarskom basenu “Kolubara” u utorak 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta što je zaustavilo proizvodnju bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja. Iz EPS-a dodaju da su ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku i da proizvodnja uglja u RB "Kolubara" nije ugrožena.
Zapaljeni bager i dalje pravi probleme

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je nakon havarije obišla kop u “Kolubari”, izjavila je da neće biti ugroženo snabdevanje strujom, kao ni toplotnom energijom stanovnika Lazarevca i okolnih mesta. Ona je dodala da je ipak, brine to što je proizvodnja uglja u “Kolubari” 30 odsto niža u poslednje dve sedmioce i da će zbog ove havarije biti još niža.

Sagovornik potvrđuje ministarkine reči.

- Prvi razlog za manju proizvodnju uglja je vezan za to što se otkrivke uglja ne formiraju na vreme jer ima kašnjenja u eksproprijaciji zemljišta na kome se nalaze nove zalihe uglja. Veliki problem predstavlja nedostatak bagera za odlaganje zemlje koji se zapalio pre godinu dana. Situacija će sasvim sigurno biti bolja i proizvodnja veća kada se on vrati u rad. I na kraju problem predstavlja i to što nije angažovano dovoljno bagera na iskopavanju otkrivke u kojoj se nalazi ugalj, to jest manje ih ima nego onih koji rade na uglju - navodi sagovornik.
Sve EPS-ove nesreće

Havarija na "glodaru 7" je samo jedna od brojnih koja je Elektroprivredu Srbije zadesila u poslednjih nešto više od godinu dana. Najviše ih je bilo u periodu kada se na čelu preduzeća nalazio član Srpske napredne stranke Milorad Grčić, koji važi za saradnika od poverenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali je uprkos tome posle niza katastrofalnih kvarova i grešaka, na kraju, sredinom januara prošle godine ipak morao da podnese ostavku na mesto direktora EPS-a, posle čega je, međutim, odmah dobio drugu javnu funkciju u obrenovačkoj opštini.

Prvo je zbog nedovoljnih količina uglja i mazuta posle prvog snega, sredinom decembra 2021. godine, došlo do drastičnog pada proizvodnje u termo-sistemu EPS-a što je uz obaranje bandera dovelo do nestanka struje za 130.000 potrošača i uvoza velikih količina struje iz inostranstva po istorijski visokim cenama.

Nekoliko dana kasnije došlo je do eksplozije u postrojenju za sušenje uglja za široku potrošnju u "Kolubari – Prerada".
Zatim su u dva dana sa radom stala oba bloka u TENT B. Prethodno je kasnio i remont u toj termoelektrani zbog čega je EPS morao da uvozi struju i u većoj meri troši rezerve iz hidrosistema. Sporost tog remonta se odrazila i na stanje rezervi u podzemnom skladištu gasa "Banatski dvor" koje su gotovo u potpunosti potrošene na snabdevanje "Panonskih termoelektrana – toplana" u Novom Sadu kako bi one proizvodile dodatnu količinu struje zbog toga što je blok B1 u TENT B bio van pogona.

Do pete po redu havarije došlo je u prvoj polovini januara 2022. godini kada je izbio požar u Rudarskom basenu "Kolubara", na kopu Tamnava – Zapadno polje, gde se zapalio bager za odlaganje zemlje. Nova havarija u sistemu Elektroprivrede Srbije zbila se krajem avgusta prošle godine kada je iz procesa proizvodnje izbačen bager za kopanje uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" na kopu "Tamnava – Zapadno polje". Shodno tome, najnovije oštećenje bagera u RB “Kolubari” predstavlja sedmu po redu havariju u okviru EPS-u poslednjih 13 meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati