Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 01. 2023. 16:12 2

Sloga: Počela nezakonita otpuštanja u JKP Tržnica Niš

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" obaveštavaju javnost da su u JKP Tržnica Niš počela nezakonita otpuštanja kroz sprovođenje tehnološkog viška, uprkos njihovom apelu nadležnima Niša i gradonačelnici Dragani Sotirovski da se ne usvoji novi Pravilnik - navodi se u njihovom saopštenju koje prenosimo u celosti.

Upravo je danas na tekuće račune više radnika, među kojima i predsedniku našeg sindikata Siniši Marjanoviću uplaćena otpremnina, koja se po zakonu isplaćuje pre otkaza ugovora o radu.

U suštini, radnici proglašeni tehnološkim viškom sada samo očekuju uručenja rešenja, iako postupak utvrđivanja tehnološkog viška po saznanjima Sloge nije sproveden u skladu sa zakonom, odnosno komisija nije dala obrazloženja na osnovu kojih socijalnih kriterijuma i ocena je doneta odluka ko će biti proglašen tehnološim viškom.

Smatramo da je postupak čist progon sindikalnih aktivista i gušenja sindikalnog rada u tom javnom preduzeću, jer je među tehnološkim viškom i predsednik sindikata ASNS, koji je takođe kao i Marjanović zaposlen u tom preduzeću 25 godina - navode u sindikatu. Udruženi sindikati Srbije Sloga neće priznati nezakonita otpuštanje u JKP Tržnica Niš, posebno jer je članom 188. Zakona o radu zabranjeno da se kroz otkaz ugovora o radu sindikalni predstavnik stavlja u nepovoljan položaj zbog njegovog statusa i aktivnosti u svojstvu predstavnika zaposlenih ili učešća u sindikalnim aktivnostima.U osnovi, smatramo da se radi o čistoj odmazdi prema onim radnicima, sindikalnim predstavnicima koji su kao i naš Marjanović, dosta ranije podneli tužbe zbog nezakonitih promena radnog mesta i smanjenja koeficijenata, a koje je i Apelacioni sud, konkretno u tužbi predstavnika ASNS ovih dana potvrdio da nije u skladu sa zakonom - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati