Društvo i ekonomija

18. 01. 2023. 13:36 4

DS: Građani ne smeju u prodavnice zbog visokih cena

Iako međugodišnja inflacija u Srbiji, prema zvaničnim podacima, iznosi samo 15 odsto, najsiromašniji slojevi najviše osećaju enormna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Udeo u zaradi koju za hranu, komunalije i druge osnovne životne potrebe izdvajaju najugroženiji "pojede" gotovo celu platu, saopšteno je iz Demokratske stranke.

- Jasno je, dakle, da narod očekuje dalji pad životnog standarda, pri čemu je za građane nebitno kolika će im biti primanja u evrima, jer robu i usluge plaćaju u dinarima, tako da će se realno i u ovoj godini nastaviti dalji značajni pad kupovne moći stanovništva. Najviše će, dakle, biti pogođeni siromašni slojevi, jer inflacija je već do sada "pojela" značajan deo njihovih prihoda - navodi se.

Inflacija, kako su istakli iz DS, neumitno "jede" zaradu i vrednost preduzeća i kompanija, kao i plate i penzije.

- Činjenica je, na primer, da su najviše poskupele ključne životne namirnice - jaja 44 odsto, mleko 66%, meso 30%... Minimalna zarada iznosi 40.020 dinara, a potrošačka korpa 89.866 dinara. Shodno tome treba očekivati i da će recesija pre zahvatiti srpsku, od privrede, na primer, Evropske unije. Realno je da će se recesioni pritisci u Srbiji intenzivirati i u ovoj godini, a hvaliti se padom nezaposlenosti nije pametno, jer inflacija na kratak rok zaista utiče na pad nezaposlenosti, ali na srednji i dugi rok situacija je obrnuta - kaže se u saopštenju demokrata.

- Uprkos svemu ministar finansija Siniša Mali, takoreći svakodnevno, nas uverava da je inflacija pod kontrolom, da je u "piku", kao i da nas očekuje usporavanje, pa i pad u narednom periodu. Život, međutim, demantuje ministra, jer građani zbog visokih cena "ne smeju da uđu u prodavnice" - dodali su iz DS.

Demokratska stranka smatra da za obuzdavanje inflacije i sprečavanje recesije, "nije dovoljno podizanje osnovne kamatne stope Narodne banke Srbije", već je potrebno koordinisanim setom filigranskih monetarnih mera neprestano raditi na suzbijanju inflacije, "koja preti da se otrgne kontroli i dobije ubrzanje koje u teoriji i praksi monetarni stručnjaci nazivaju 'galopirajuća inflacija'". Takav scenario bio bi poguban za poslovanje kompanija i preduzeća, kao i za budžet svake porodice u Srbiji, naglašavaju demokrate.

- Takođe, oni koji nas uveravaju da živimo "zlatno doba", da smo "ekonomski tigar", da smo "privredni lider u regionu", slučajno ili namerno prenebregavaju činjenicu da će, na primer, Hrvatska imati 2,5 puta veći rast, inače većeg bruto domaćeg proizvoda, što najbolje govori u kakvom stanju je srpska ekonomija - zaključuje se u saopštenju Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati