Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

14. 01. 2023. 18:32 86

Novi Zakon ozbiljno menja pravila za pešake

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, objavio je na svom Tviter nalogu delove Nacrta zakona o izmena i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja za koji se očekuje da bude usvojen na proleće.

Okanović je naveo koje novine mogu da očekuju pešaci.

Između ostalog, navodi se da će pešaci , kada izlaze iz zgrade ili lokala na trotoar, morati da pogledaju levo - desno - levo.

- Kada hoće da se jave na mobilni telefon, moraće da drže lakat uz telo. Takođe, neće smeti naglo da stanu ili menjaju način kretanja - napisao je Okanović.

On je naveo i na šta će roditelji sa malom decom, na osnovu predviđenih izmena zakona, morati da obrate pažnju kada učestvuju u saobraćaju, kao i kako da se ponašaju pešaci koji sa sobom vode ljubimce:

- Ako pešak vodi malo dete sa sobom, moraće čvrsto da ga drži za ruku. Ako gura kolica sa bebom ispred sebe, moraće da zastane ispred svakog ćoška da osmotri ide li trotinet. Pešak koji vodi psa, će morati da ga na kratkom povocu drži tik uz nogu - opisao je Okanović.

Među predviđenim pravilima je i ono da, ako pešak sretne dragu osobu, neće smeti da raširi ruke da je zagrli.

- Neće smeti noću da nosi crnu kesu za đubre. Pešaci sa lošim sluhom moraće da pojačaju slušni aparat na maksimum. Slepi i slabovidi pešaci moraće pažljivije da uoptrebljavaju beli štap i još mnoga toga što ranije nisu morali - napisao je on.

Kada je reč o vozačima, u Nacrtu se, između ostalog, predviđa oduzimanje vozila za najteže prekršaje i to ako se radi o povratnicima, odnosno za počinioce najtežih prekršaja, ukoliko ih ponove u određenom roku, predviđeno je da se vozilo oduzme do okončanja sudskog postupka.

Okanović kaže da je realno da Nacrt bude usvojen na prolećnom zasedanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 86

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati