Društvo i ekonomija

[ Izvor: Njujork Tajms ]

12. 01. 2023. 16:33 4

FBI istražuje tajne akcije kineske policije u Srbiji

Priča o zloglasnim kineskim policijskim ispostavama koje se nalaze širom sveta i imaju zadatak da primoraju svoje državljane da se vrate u matičnu državu mesecima intrigira javnost. Kako bi konačno utvrdio šta je zadatak ovih stanica, FBI je pokrenuo istragu o njima, a jedna od zemalja kojom se bavi je i Srbija.

Naime, Njujork tajms je sproveo veliko istraživanje kako bi na osnovu podataka koje je pribavio FBI detaljno mogao da rekonstruiše funkcionisanje ovih ispostava. Uglavnom je reč o neupadljivim poslovnim zgradama. Takva je šestospratnica u njujorškoj kineskoj četvrti u kojoj je nedavno razotkriveno postojanje kineske policijske stanice.

U njoj se nalazi nekoliko preduzeća, uključujući inženjersku kompaniju, studije za masažu i računovodstvenu firmu. Baš u toj zgradi, na trećem spratu nalazi se „kancelarija“ čiji naziv nije upisan na zajedničkom interfonu.

Druge adrese kancelarija kineske policije odgovaraju lokacijama privatnih preduzeća, uključujući kineske restorane i komercijalna udruženja.
Iza maske, sve to su kineske ispostave za koje se sumnja da sprovode policijske operacije bez jurisdikcije ili diplomatskog odobrenja i da ih ima više od 100 takvih organizacija širom sveta. Kancelarije nalik ovoj otkrivene su i u mnogim drugim državama. Pretpostavlja se da je njihov zadatak da kontrolišu svoju dijasporu daleko izvan kineskih granica. Niz zemalja,uključujući Irsku, Kanadu i Holandiju zvanično su pozvale Kinu da zatvori ove ispostave i obustavi policijske operacije u njihovim zemljama.

Čemu služe?

Strah koji njihovo postojanje izaziva nije neopravdan. Izveštaji kineskih državnih organa, koje je pregledao Njujork tajms, otkrivaju njihovu pravu ulogu.

Naime, u izveštajima su navedeni pripadnici policije i kineskih zvaničnika po imenu, ali i opisane operacije kao veoma rizične. Hvale efikasnost kancelarija, koje se često nazivaju centrima za policijske službe u inostranstvu. Neki izveštaji navode da kineske ispostave „prikupljaju obaveštajne podatke“ i rešavaju zločine u inostranstvu bez saradnje sa lokalnim zvaničnicima.
Ipak, ostaje nejasno ko tačno vodi kancelarije. Ponekad se o njima govori kao o volonterskim društvima, a nekada kao o članovima osoblja. Podaci o njima su se do pre izvesnog vremena mogli pronaći i na internetu. Međutim, sve je obrisano nakon što su zapadni zvaničnici i grupe za ljudska prava skrenule pažnju na njih.

Delovali i u Beogradu?

Pored čuvanja građana, često imaju i drugačije zadatke. Navodno su do sada uhvatili ili ubedili više od 80 kineskih državljana koju u matičnoj zemlji imaju problema sa zakonom da se vrate u Kinu od februara 2016. Grupa za ljudska prava Safeguard Defenders navela je u kasnom izveštaju prošle godine da su policijske stanice sprovele ove akcije u Srbiji, Španiji i Francuskoj Inače, prethodnog meseca su se takođe pojavile informacije da je Kina ima više od 100 policijskih stanica u inostranstvu. Policijske baze registrovane su takođe u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, Italiji, Rumuniji i mnogim drugim zemljama. Navodno je Kina takođe sklopila sporazume o zajedničkoj policijskoj patroli sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. godine kao deo rastućeg strateškog uticaja nacije u okviru Sijeve spoljnopolitičke inicijative „Pojas i put“. Ipak, kinesko ministarstvo spoljnih poslova u Srbiji je nakon izlaska istraživanja oštro demantovalo ove navode, kao i ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati