Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

29. 12. 2022. 16:09 17

Kako je nevidljiva Irena Vujović pokazala bahatost

U drečavoj paleti karaktera okupljenih u Srpskoj naprednoj stranci, Irena Vujović nikada nije uspevala da se istakne. Ni previše kompetentna, ni isuviše nekompetentna. Bez upečatljivih propusta, ali ni sa pažnje vrednim rezultatima - taman koliko treba da čovek povremeno zaboravi da već godinama vodi Ministarstvo životne sredine.

Međutim, Vujović je nedavno uspela pasivno-agresivnim nastupom da privuče pažnju na sebe. Prepirući se sa lokalnim novinarom iz Pirota, ministarka je uspela na momente da nadmaši i naprednjačke standarde u bahatom odnosu prema medijima.

Drugačiji standardi možda i nisu mogli da se očekuju imajući u vidu da je Irena Vujović od osnivanja 2008. godine članica SNS-a, gde je trenutno članica Predsedništva i predsednica Nadzornog odbora.

Svoju poziciju u vlasti počela je 2012. godine da gradi u Narodnoj skupštini, gde je bila izabrana za narodnu poslanicu. Istu poziciju zauzimala je i nakon vanrednih izbora 2014. godine, kada je i predsedavala Odborom za spoljne poslove. U istom periodu postala je i pomoćnica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali i predsednica novoformiranog Saveta za rodnu ravnopravnosti Grada Beograda. Zbog dvostruke uloge, bila je primorana da podnese ostavku na mesto poslanice.

Definitivan skok na izvršnu granu vlasti napravila je 2016. godine postavši predsednica opštine Savski venac. Ovom centralnom beogradskom opštinom predsedavala je pun mandat, a nagrada je usledila nakon izbora iz 2020. godine postavljanjem na sadašnju poziciju ministarke zaštite životne sredine. Mešanje karata iz 2022. godine je preživela, ostajući na istoj poziciji.

Za vrema njenog mandata ekologija je prerasla u jedno od najvažnijih društvenih tema, ali su se čak i ekološki aktivisti ustručavali da prstom upru ka njoj. Krivce su radije tražili na nekim drugim adresama.

Irena Vujović rođena je 1983. godine. Diplomirala je na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Prema podacima Agencija za sprečavanje korupcije, mesečno prima oko 185 hiljada dinara što kao ministarka, što kao članica Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije. Nasledila je šestinu voćnjaka 2. klase i ima ušteđevinu.

Kako je svojevremeno pričala za medije, praunuka je Nikole Kovačevića, rođenog brata narodnog heroja Save Kovačevića.

Govori engleski i ruski jezik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati