Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

21. 12. 2022. 18:29 19

Povucite zakon o policiji ili slede PROTESTI

Predstavnici opozicije i građanski aktivisti su na prvoj javnoj raspravi o Zakonu o policiji zatražili da se povuče iz procedure, a u suprotnom najavljuju proteste.

U sali Privredne komore Novog Sada pored desetak narodnih poslanika iz redova Narodne stranke, Demokratske stranke, Koalicije Zajedno, bio je i veći broj građanskih aktivista i predstavnika nevladinih organizacija, a svi su imali slične stavove.

Oni su predstavnicima Radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova više puta izneli primedbe na sporne članove predloga Zakona koji su tako napisani da ostavljaju široku mogućnost zloupotreba, ističući da su oni prvenstveno pripremljeni kako bi se brutalno gušio svaki pokušaj protesta, prenosi 021.rs.

Predstavnici opozicije i građana su najviše kritikovali što predlog Zakona otvara mogućnosti da policija bez naloga ulazi u stanove, obavlja pretres bez svedoka, primenjuje silu protiv građana koji protestuju samo stojeći ili sedeći na ulici, zatim što se omogućava masovno prikupljanje biometrijskih podataka preko video nadzora ili drugih sredstava.

Takođe, osporeno je to što će po odluci Vlade biti moguće da se zabrani bilo kakvo javno okupljanje na bilo kojoj lokaciji u Srbiji bez jasno određenih kriterijuma, kao i što se formira pomoćna policija u koju bi mogao da se zaposli bilo ko, odnosno da će se tako legalizovati batinaši, kao i što se ministru daju velika diskreciona ovlašćenja, na primer, on će usvajanjem ovog zakona moći da određuje ko će biti policija.
Uz poziv da se Zakon povuče i formira radna grupa u koju bi ušli opozicija, stručnjaci i predstavnici javnosti, poslanici su upozorili da će se u suprotnom organizovati protest i da su spremni i za hapšenja i boravak u zatvoru - jer je to ono što i čeka svakog ko protestuje ukoliko se usvoji ovakav zakon.

Narodni poslanik Zajedno Đorđe Miketić je naveo da predloženi nacrt zakona otvara vrata za mnoge zloupotrebe i da je problematičan velikom broju svojih članova.

- Evropski parlamentarci su već na ovaj predlog zakona reagovali, tražeći da se povuče i zajednički zahtev svih nas iz "Zajedno", ali i drugih opozicionih stranaka jeste da se ovaj zakon hitno povuče jer ga je nemoguće popraviti. Treba da se konačno sedne sa organizacijama civilnog društva, stručnjacima, građanima i opozicionim strankama i napiše nov zakon - izjavio je Miketić.

On je najavio da su građani odlučni u tome da se ovaj zakon vrati na ponovno pisanje i najavio da će zbog toga u subotu u Beogradu biti organizovan protest.

Njegova koleginica iz "Zajedno" Biljana Stojković je ocenila da se ovim predloženim zakonskim rešenjima pokušava oduzeti pravo građana da se bune i da svoje nezadovoljstvo iznose na ulicama.

- Kao neko ko je aktivista 30 godina ovde vidim zaista veliku opasnost za sve građane koji imaju šta da kažu i koji se ne slažu sa ovim režimom i sa onim što izgovara Aleksandar Vučić. Spremni smo da se žrtvujemo jer ovo su protivustavne odredbe i ovo ne može ovako, ne može ministar da nam upravlja životima i određuje šta smemo da kažemo ili radimo, ili kakav protest smemo ili ne smemo da organizujemo. Ovo nisu stvari na koje ćemo da ućutimo - navela je ona.

Narodni poslanik Srđan Milivojević iz DS-a je izjavio da se sprema Zakon koji policiji treba da da dodatna ovlašćenja koja duboko zadiru u Ustav Republike Srbije.

- Zakon treba da se povuče iz procedure. Ovo vam ne govorim samo u svoje ime ili stranke kojoj pripadam, nego svih kolega iz opozicije. Prvi put imamo slogu u opoziciji oko nečega, a to je da je ovo loše i to je stav svih opozicionih stranaka. Mi ovo vidimo kao zakon koji ima karakter antiopozicionog zakona. Zakona koji treba da spreči proteste upereni ka kritici vlasti i to je nedopustivo u jednom demokratskom društvu - naveo je on.

On je dodao da mora da dođe do dogovora vlasti i opozicije i da ako ga nema dogovora "da se boji da ulazi u opasnu situaciju kada će se pregovori voditi na Gazeli, a ne u Skupštini" .

Narodni poslanik Borislav Novaković je zapitao zbog čega se uopšte donosi ovaj zakon i u ovakvom obliku i da nema obrazloženja.

- Šta je to što je vreme osporilo u odnosu na stari zakon i obrnuto? Koji su to novi članovi i rešenja i kojima će se unaprediti rad MUP-a? Ti odgovori su potpuno izostalo i to je nedopustivo - rekao je.

Aktivisti su upozorili predstavnike ministarstva i da nije usvojen skoro nijedan predlog koje su dale neke od nevladinih organizacija koje su bile pozvane da se uključe u pripreme zakona.

Najavljeno je da će se i narednih dana predstavnici opozicije zajedno sa građanima pojaviti i na drugim javnim raspravama sa istim zahtevom, da se Zakon o unutrašnjim poslovima povuče iz procedure.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati