Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 12. 2022. 20:30 0

SZO: Kraj pandemije moguć sledeće godine

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gerbrejezus izjavio je da bi globalna vanredna zdravstvena situacija, proglašena zbog pandemije koronavirusa, mogla da bude okončana naredne godine.

- Nadamo se da ćemo naredne godine moći da kažemo da to više nije pandemija - rekao Gebrejezus na konferenciji za medije u sedištvi SZO u Ženevi.

Iako je dodao da će "virus ostati među nama", naglasio je da svet sada ima alate - vakcine, lekove i kodeks ponašanja - da se nosi s tim.

Svetska zdravstvena organizacija ne može proglasiti da je pandemija "završena", ali može ukinuti "vanrednu situaciju u javnom zdravstvu", koja je proglašena krajem 2020. godine zbog koronavirusa.

Što se tiče rasta broja zaraženih u Kini, direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao je da eksplozija brojeva u toj državi nije rezultat ukidanja nulte politike kovida, dodavši da se virus snažno širio i pre ukidanja restriktivnih mera.

- U ovom trenutku postoji narativ da je Kina ukinula restrikcije i da je odjednom bolest izmakla kontroli, ali bolest se intenzivno širila jer je, kako verujem, kontrolne mere nisu zaustavljale i mislim da je Kina strateški odlučila da to više nije najbolja opcija - rekao je Rajan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati