Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 11. 2022. 17:53 0

Koliko će sada koštati kilovat-čas struje?

Agencija za energetiku objavila je nove cene struje i gasa za domaćinstva koje će važiti od 1. januara iduće godine. Tako ćemo električnu energiju plaćati, u proseku, 12,4 dinara po kilovat času sa porezima i taksama, dok će kilovat-čas isporučenog gasa koštati - takođe sa porezima i taksama - 4,5 dinara. U Agenciji ističu da je i nakon ovih korekcija, prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji, ali bez taksi i poreza, i dalje jedna od najnižih u Evropi.

Na zahtev JP EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na sednici održanoj 28. novembra dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

- Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,796 dinara po kilovat-času, odnosno 12,40 dinara po kilovat-času sa porezima i taksama, i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto - saopštila je Agencija za energetiku.

Podsetimo, sadašnja cena kilovat-časa električne energije je, bez poreza i doprinosa - 8,144 dinara, što znači da će od januara kilovat-čas biti skuplji za 65 para.

Savet Agencije je, na istoj sednici, dao saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje.

- Prosečna cena prirodnog gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama u grupi "mala potrošnja" (koja uključuje domaćinstva) u Srbiji, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 4,08 dinara po kilovat-času, odnosno 4,50 dinara po kilovat-času sa porezima i taksama - saopštila je Agencija.

S obzirom da se tek odnedavno, kada je reč o obračunu cena gasa, prešlo sa kubika na kilovat-časove, nije poznata prethodna prosečna cena gasa, već samo da je cena kilovat-časa za male potrošače (bez ikakvih dodatnih nameta) bila 3,42 dinara.

Nova cena električne energije za domaćinstva primenjivaće se počev od 1. januara 2023. godine, baš kao i nova cena gasa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati