Društvo i ekonomija

Nenad Kulačin

25. 11. 2022. 06:00 11

Nenad Kulačin piše za Direktno: Ideje iz malog mozga

U proteklih nekoliko dana imali smo priliku da čujemo dva veoma opasna predloga za budućnost srpske demokratije. Pored činjenice da su oba predloga došla iz vladajuće stranke, i to kao ideje dve mlade žene, zapanjujuća je potreba ljudskih bića da se toliko ponize u svojim nastupima ne bi li se dobila milost onoga koji o svemu odlučuje u ovoj zemlji.

Podsećanja radi, poslanica SNS Dragana Vlk je u Skupštini Srbije podelila svoja intimna iskustva sa rođacima i prijateljima koji se pitaju "kako da se omogući predsedniku Aleksandru Vučiću da ostane na vlasti". U svom premijernom nastupu, Vlk je nastavila svojevrsnu kampanju koja je prisutna na društvenim mrežama u kojima razni koloritni likovi traže da Vučić bude proglašen za doživotnog predsednika. Dok je ta ideja, uglavnom, predmet sprdačine na društvenim mrežama, ovo izrečeno u srpskom parlamentu možda može da se posmatra kao politički peting sa ozbiljno opasnom političkom idejom.

Vučić, po aktuelnom slovu Ustava Srbije, nema više pravo da bude predsednik Srbije. Posle 2025. godine, on više nema mogućnost da obavlja taj posao. To, međutim, ne mora mnogo da ga brine. On i da bude predsednik Mesne zajednice u Jajincima, pitaće se za sve.

Za razliku od predsednika, mesto premijera nije ograničeno brojem mandata. Vlk, možda, nije toliko politički pismena, ali ne treba joj ni zameriti mnogo, jer je aktuelna srpska premijerka više nego nebitna kao politička funkcija, upravo zbog Vučića i zbog toga njena familija i drugari misle da će biti smak sveta ako Vučić više ne bude predsednik. Biće premijer, pa će se promeniti Ustav u jednom trenutku, pa će ponovo biti predsednik. Isto kao Milo Đukanović, ili poput Vladimira Putina.

Za razliku od Vlk, Vučić je politički prekvalifikovan i sigurno ne razmišlja o tome da menja Ustav kako bi mu se omogućio još neki mandat kada može da vlada u nedogled kao premijer, što je već bio. Okrenuće on igricu i bez promena Ustava, nikakav problem. Vlk se dokazala i ne treba sumnjati u njen meteorski uspon veoma brzo.

Kada je reč o drugoj ideji, ona je tek sumanuta. I ne samo zbog te ideje, već i zbog činjenice da je to sinulo članici SPS, partiji koja ne bi trebalo da toliko veliča predsednika tuđe partije.

Elem, Ana Grozdanović, Dačićeva uzdanica i Instagram influenserka, izvalila je kao iz topa da bi trebalo da se u zatvor strpaju svi oni "ostave loš komentar prema Aleksandru Vučiću". Da je ovako nešto došlo pre formiranja Vlade Srbije, mogli bismo da pomislimo da se radi o taktici socijalista da se nekako dodvore kome treba za još jednu koaliciju.

Koliko čovek treba da bude glup, neka niko ne zameri na ovakvoj konstataciji, da traži zatvor za ljude koji u 21. veku kritikuju vlast. Verovatno Ivica Dačić nema apsolutno nikakve veze sa ovom Instagram objavom, ali morao bi da koliko-toliko učini napor i edukuje svoju članicu, jer ovakve ideje, javno objavljene, mogu njemu mnogo više da štete nego da koriste.

Ove dve ideje su, naročito u zbiru, jezivo opasne po srpsko društvo. Agencije koje svakodnevno prezentuju rezultate istraživanja javnog mnjenja predsedniku Srbije, prema čijim rezultatima je Vučić najbolji, najlepši, najpametniji i jedan jedini, sigurno bi donele podatke da ova dva predloga imaju više od 50 odsto podrške u narodu. I možda nije daleko dan kada će se ove ideje na, ovaj ili onaj način, implementirati u pravni sistem Srbije. Možda ne baš da se pohapsi svako ko nešto kaže ili napiše, ali barem poneko, ili da se omogući još
po neki mandat za predsednika, čisto reda radi.

Srbija je zemlja mlade demokratije. Neki vid demokratije je postojao od 2000. do 2012. Tada je bilo moguće promeniti vlast na izborima. Naprednjacima nije dovoljno samo da Vučić pobedi, već moraju da pobede na svi izborima, pa čak i na onim za mesne zajednice.

Mali je broj mesnih zajednica gde nisu na vlasti, a sem Surdulice i Čajetine nema grada i opštine gde nisu na vlasti. Po toj logici, uzmi svu vlast u ruke, normalno je da se nadaju da će to ostati večno, odnosno doživotno. Zato se i pojavljuju takve ideje.

Da mogu, verovatno bi Aleksandra promovisali u kralja, ali to je baš "sci fi". Ustav će sigurno menjati, tu nema dileme, ali da li će mu omogućiti još koji mandat, naročito posle organizovane "spontanosti" u kojoj će narod moliti za još neki mandat, videćemo. Možda se zadovolje i mestom premijera.

Kada je reč o hapšenju protivnika, i to treba ozbiljno uzeti u obzir. Očigledno je da polako ulazimo u vremena u kojima će neke odluke morati da se nađu na dnevnom redu. Ako ne uvedemo sankcije Rusiji i ne prihvatimo predloge za rešenje kosovskog problema, Srbija bi ponovo mogla da bude izolovana i svetlosnim kilometrima udaljena od modernog sveta. Sa Bratislavom Gašićem, ministrom policije, i eventualno šefom BIA Aleksandrom Putinom, plašim se da ćemo biti, ne samo glineni golubovi, već pravo topovsko mese za iživljavanje vladajuće koalicije u Srbiji.

Da se sve to i desi, niko, pa ni ova vlast ne može oduzeti slobodnim ljudima slobodu. Na nekom će polomiti zube, a oni koji budu pretekli, imaće šta da pričaju svom potomstvu.

Nenad Kulačin

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati