Društvo i ekonomija

Ferida Čustović

24. 11. 2022. 14:15 13

Znate li da je u Srbiji ubijeno više od 300 žena?!

U ovoj nedelji počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Srbija nažalost, kampanju dočekuje sa više od 25 ubijenih žena u rodno zasnovanom nasilju.

Nasilje prema ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena.( Definicija nasilja prema ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija). U poslednje dve decenije u našoj zemlji je ubijeno više od 300 žena, a oko 400 dece je ostalo bez majki zbog porodično-partnerskog nasilja.
U Srbiji se agresija i nasilje promovišu iz samog vrha države. Seksizam, diskriminacija i nasilno ponašanje prema ženama se podstiče čak i u Domu Narodne skupštine, kao i u drugim državnim institucijama. U takvoj atmosferi, prepunoj agresije u najvišim državnim institucijama, ne treba da nas čudi i porast nasilja nad ženama. Tužno je da živimo u društvu gde je normalno ubiti ženu, gde se ona smatra svojinom partnera, rođaka, prijatelja. Vesti o ubistvu žena postale su naša svakodnevnica. Niko ne sme ostati imun na vest o ubistvu preminule, njenom životu i činjenici da žene gotovo svakodnevno trpe nasilje, neke i po više decenija.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ni posle šest godina ne daje odgovarajuće rezultate. Pomenuti Zakon sadrži brojne manjkavosti, ne predviđa mere praćenja i nadzora nasilnika, kao ni konkretne mere zaštite i pomoći žrtvama. Ženama žrtvama nasilja nije dovoljno da promene bravu na stanovima u kojima žive ukoliko na njih polažu pravo oni koji su ih maltretirali. Takođe, izostaje rad na prevenciji, dok tabloidni mediji kreiraju atmosferu u kojoj se nasilje toleriše, pa čak i promoviše. U borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama, neophodno je da se uključe nadležne institucije, međunarodne i organizacije civilnog društva, mediji i svaka građanka i građanin Srbije.Ženska mreža Stranke slobode i pravde osuđuje svaki slučaj nasilja nad ženama i zalaže se, odnosno predlaže sledeće mere:

- Nultu toleranciju prema nasilju,
- Uvođenje jedinstvenog registra nasilnika,
- Najoštrije kazne za nasilnike,
- Prevenciju nasilja uvođenjem obaveznih predmeta u sve škole,
- Zaštitu žrtve i njeno egzistencijalno osnaživanje,
- Pružanje psihičke pomoći žrtvama.

Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati