Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 11. 2022. 08:55 0

Prava dece u Srbiji su ozbiljno narušena

"Međunarodni ili svetski dan deteta, koji se 20. novembra obeležava širom sveta na osnovu Konvencije o pravima deteta koju je 1989. godine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, skreće nam pažnju da kao država i društvo nismo u potpunosti shvatili svoju ulogu prema deci, na probleme sa kojima se ona suočavaju, kao i na značaj svih onih koji učestvuju u njihovom odrastanju, posebno obrazovanju", navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga", koje prenosimo u celosti.

"U Srbiji se nedovoljno, ili gotovo ništa ne čini na unapređenju položaja dece i njihovih temeljnih prava, posebno dece iz osetljivih i diskriminisanih grupa koja žive u siromaštvu. Deca trpe nasilje u porodici, školi, ulici.

Sve češće se radno angažuju na poslovima koji štete njihovom zdravlju i razvoju. Zbog ubrzanog socijalnog raslojavanja, deca iz siromašnih porodica se sve više isključuju iz obrazovnog sistema, posebno grupa sa hendikepom, a u porastu je i vršnjačko nasilje.

Posebno smo zabrinuti zbog povećavanja njihove agresivnosti prema onima koji ih vaspitavaju, na šta upozorava i nedavni incident u Tehničkoj školi u Trsteniku kada su učenici ponižavali profesorku, snimali mobilnim telefonom i delili na društvenim mrežama.

Moral kod mladih je ozbiljno urušen, sve više nam izmiče kontroli i odvodi nam generacije u nepismenost, agresivnost i svodi na nivo prostakluka, otimačine i sile jačeg, čemu danas svi svedočimo, a poput nojeva zabijamo glave u pesak.

Zato je zadatak svakog od nas da shvatimo da su mladi pokretači i kreatori svih budućih promena, da njihove potrebe mora da se čuju, a mi treba da ih saslušamo i pružimo im realnu podršku u svakom pogledu, kroz porodicu, sistem i društvo u kojem živimo.

Posebno moramo da obratimo pažnju na prosvetne radnike i da ih ne doživljavamo kao "dadilje" za čuvanje naše dece dok smo mi na poslu, a na državi, odnosno vlasti je da svima pruži adekvatnu podršku u kvalitetu života, što ona trenutno to ne čini, već nas sve zajedno gura u dublje siromaštvo i socijalno raslojavanje", zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati