Društvo i ekonomija

[ Izvor: Bizlife ]

14. 11. 2022. 15:32 3

Država ugovara fabriku baterija u koju investira i Rio Tinto

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata. Vlada Srbije je odobrila obezbeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu, saopštio je InoBat.

Iako dogovor još nije konačan, ali je izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je da je blizu realizacije.

Jedna od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto, navodi Rojters.

Direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson izrazila je zadovoljstvo što će se zahvaljujući investiciji Rio Tinta partnerstvo sa InoBatom produbiti, prenosi Bizlife.

- Posebno je značajna korist koju će, uzimajući u obzir širu perspektivu, doneti sektor za proizvodnju materijala za baterije, kao i uvidi u buduće tehnologije za razvoj baterija. Projekat ‘Jadar’ nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište. Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji -  rekla je direktorka u Rio Tintu, a prenosi Bizlife.Marjan Boček, izvršni direktor kompanije InoBat Auto izjavio je da se InoBat iskreno raduje unapređenju partnerstva sa Rio Tintom.

- Rame uz rame sa kompanijom Rio Tinto, nastavićemo dalji razvoj naših proizvodnih kapaciteta i blisko ćemo sarađivati na razvoju ekosistema za baterije, u čijem centru će biti zajednički napori za opštu dekarbonizaciju - kazao je Boček.

InoBat je već najavio da želi da izgradi jednu fabriku u zapadnoj i jednu u istočnoj Evropi. Slovačka kompnija je prošlog meseca potpisala i memorandum o razumevanju sa španskom vladom o izgradnji fabrike baterija za električne automobile u španskom gradu Valjadolidu. Međutim, memorandum nije konačan dogovor i druge lokacije su u igri, uključujući UK.

Kompanija je specijalizovana za istraživanje, razvoj, proizvodnju i isporuku inovativnih baterija najvišeg kvaliteta za električna vozila. Baterije se dizajniraju po specijalnim zahtevima kupaca iz automobilske industrije, industrije komercijalnih vozila, moto-sporta i avio-industrije, prenosi Bizlife.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati