Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

10. 11. 2022. 11:59 0

Najskuplje kirije u regionu su u BEOGRADU

Cene najma stanova poslednjih meseci znatno su se povećale u Srbiji, ali i u regionu. Kada pogledamo aktuelnu ponudu nekretnina koje se izdaju, nema sumnje da Beograd prednjači sa cenama. Jednosoban stan u centru prestonice sada jedva da može da se nađe za 500 evra, dok nekretnina iste veličine u centru Zagreba košta do 70 evra manje. Stan iste površine u Banjaluci košta upola manje, dok se u Podgorici cene za stan te površine kreće od 300 evra.

Nema sumnje da je rat u Ukrajini napravio veliku pometnju na tržištu nekretnina u celom regionu. Milioni ljudi krenuli su glavom bez obzira iz Rusije i Ukrajine, i utočište krov nad glavom za prvu pomoć potražili u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini... Velika potražnja za nekretninama je preko noći napravila "opšti haos" jer je tražnja prešišala ponudu.

Najveći udar doživeli su veliki gradovi i prestižne lokacije. Podaci agencija za nekretnine pokazuju da su najpre "pokupljeni" deluks stanovi, a zatim se "prihvatalo" sve ostalo.

Beograd

Godinama unazad Beograd važi za grad sa najskupljim stanovima u Srbiji i kada je u pitanju kupovina i iznajmljivanje. Najtraženiji stanovi za najam su uglavnom u centru i u blizini fakulteta, a tako se kretala i cena.

Jednosoban stan u centru do nedavno se mogao naći za 300 evra, međutim sada se ta cena skoro udvostručila. Manji stanovi kreću se od 450 pa i 600 evra, i izdaju se čim se pojavi oglas. Garsonjeru u centru nemoguće je naći ispod 300 evra, a malo veći stanovi su od 1.000 evra.

Osim prestižnih lokacija, kao što su strogi i širi centar grada, koje su definitivno omiljene ruskim tržavljanima, stanovi u Beogradu poskupeli su i na periferiji. Stanodavci su dugogodišnjim stanarima podizali kirije za 20 i 50 odsto, a neki su izbacivali one koji to nemaju da plate. Prosečna cena malih stanova u okolini Beograda od 150 evra, više ne može da se nađe.

Zagreb

Tržište nekretnina u Hrvatskoj doživelo je bum od početka rata u Ukrajini, a kako tvrde tamošnje agencije izda se sve što se oglasi iako su cene otišle u nebo. Najskuplje su najtraženije nekretnine blizu mora, ali ništa manja tražnja nije ni u centru velikih gradova.

Trosoban stan u centru Zagreba može da se nađe za 750 evra. Sudeći po fotografijama koje su priložene uz oglas na portalu jedne hrvatske agencije za iznajmljivanje stanova, objekat za ovu cenu je nov kompletno namešten novim nameštajem.

Nešto manji stan od 35 kvadrata, takođe u centru grada može da se nađe za 430 evra. U pitanju je kompletno namešten stan u staroj gradnji.

Samo par kvadrata više na istoj lokaciji stan se može iznajmiti za 590 evra, dok mesečna kirija za objekte preko 100 kvadrata iznosi oko 1.200 evra pa na više. Različiti cena za istu kavadraturu pa i lokaciju svakako zavisi od gradnje kao i opremljenosti stana.

Banjaluka

Poskupljenje najma stanova poslednjih meseci nije zaobišlo ni Banjaluku. Kirije se kreću od 400 (200 evra) do čak 1.500 KM (770 evra) bez režija, a najtraženiji su stanovi manje kvadrature, kažu u jednoj agenciji za nekretnine u Republci Srpskoj, koji napominju da se poslednjih meseci potražnja znatno povećala.

Na sajtovima za izdavanje stanova stan od 38 kvadrata u novogradnji kompletno namešten košta 250 evra, dok luksuzni stan od 80 kvadrata u blizini centra košta 430 evra.

Ipak, nema sumnje da su manji stanovi a naročito u blizini fakulteta traženiji, te se cena za garsonijeru od 28 kvadrata u zgradi kreće oko 200 evra i to komletno opremljena novim nameštajem.

Podgorica

Cene zakupa stanova poslednjih meseci porasle su i u Crnoj Gori, a taj skok je posebno vidljiv u Podgorici. Tamo se za najam jednosobnog stana traži od 300 do 600 evra, dok se dvosobni cene od 350 do čak 1.200 evra, a garsonjere je skoro nemoguće naći ispod 200 ili 250 evra.

Neki od stanova, čija cena je izuzetno visoka, namešteni su, ali ima i slučajeva da se prazan stan izdaje u prosjeku oko 300 evra. Iako bi bilo očekivano, razlike između kirija za stan u užem centru grada i na periferiji skoro da nema, prenosi Investitor.

Nema sumnje da je rat u Ukrajini imao velikog uticaja i na tržište nekretnina u Crnoj Gori, jer su mnogi Rusi i Ukrajinci utočište potražili upravo u ovoj zemlji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati