Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 11. 2022. 10:56 54

Vučićev "istorijski govor", a u Hit-tvitu!

Gotovo je nemoguće pobrojati sva istorijska obraćanja Aleksandra Vučića od dolaska na vlast do danas. Iz prostog razloga, jer ih je bilo previše. A i večeras od 21 čas čeka nas još jedan "istorijski govor", i to na njegovom omiljenom Pinku, u emisiji zvanoj "Hit tvit".

Iako se malo ko seća šta je u tim istorijskim obraćanjima zaista bilo istorijsko i koje važne odluke su bile saopštene, ne može se sporiti da su ona bila praćena posebnom dramatikom, neizvesnošću, odlaganjima i iščekivanjima šta će to predsednik da saopšti. Baš onako kakva je sada situacija pred najnovije...

Samo u ovoj godini predsednik Srbije je imao više „istorijskih i epohalnih“ konferencija za novinare uglavnom režimskih tabloida, ali i dramatičnih obraćanja sa svojih strogo kontrolisanih televizija, pa čak i Instangrama.

A u tim obraćanjima imali smo prilike da slušamo o situaciji na Kosovu, svetskoj kataklizmi zbog rata u Ukrajini, energetskoj krizi, gladi koja preti svetu, ali i kako preživeti ovu zimu. Sve je to bilo praćeno papirima, čitanjima Briselskog sporazuma, pokazivanjima slika punih magacina graška i ostalih namirnica, pa do pisanja po tabli u Predsedništvu Srbije, odakle je Vučić objašnjavao građanima koliko Srbija plaća i troši gas i koliko nas to košta.

Krajem aprila ove godine bilo je reči i o tome da Srbija ima dovoljno i sardina i konačno – mleka u prahu. Pojedini fragmenti njegovog obraćanja naciji više su sličili neuspešnoj prezentaciji u nekoj firmi, nego nivou predsednika jedne evropske zemlje. Odgovor na glavno pitanje o uvođenju sankcija Rusiji nijednom rečju nije pomenuto. Bez obzira na sve nedorečenosti njegove partijske kolege i ministri u vladi taj govor ocenili su kao istorijsko obraćanje „ozbiljnog državnika u kojem je svaka reč dobro odmerena.

A ubzo je usledilo još jedno obraćanje u kome je rekao da neće biti hrane, zima će biti najteža u poslednjih 70 godina, a nuklerani rat nije isključen.

Krajem jula predsednik se ponovo obratio naciji i rekao da „Prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svetu i igrajući na kartu ‘veliki-mali Putin’ i Kurti u ulozi Zelenskog, da nametne nešto našem narodu na severu KiM.

Krajem avgusta usledilo je još jedno Vučićevo obraćanje, prvi put nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Obraćanje je usedilo nakon sastanka sa predstavniima Srba sa KIM. Poručio je tada da pogroma i progona Srba sa KiM i izbegličkih kolona neće biti, kao i da će „grčevito nastaviti da traga za kompromisnim rešenjem u narednih 10 dana“.

A onda je usledilo i obraćanje iz Njujorka gde je prisustvovao 77 Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i gde je po oceni njegovih stranačkih kolega i pristalica takođe održao jedan istorijski govor... Obraćajući se iz Njujorka naveo je da je stanje u svetu još teže, i da tu situaciju dodatno otežava činjenica da UN igraju slabiju ulogu u svetu.

I baš iz Nujorka sa zasedanja GS UN, Vučić je najavio još jedno obraćanje naciji na kome će saopštiti teške odluke. I nacija je bogami čekala to obraćanje desetak dana, a ono je usledilo tek 8. oktobra. Govorio je tada Vučić o svim važnim pitanjima, energentima, hrani i onome što Srbija može da učini u narednom periodu. Govor je bio podeljen u sedam delova...

Govorio je predsednik i tada o pomoći mladima u visini od 5 000 dinara, ali i o sankcijama Rusiji.

U međuvremenu obraćao se Vučić i sa raznih televizija koje vlast kontroliše, a za večeras u Hit-tvitu od 21 čas najavio je još jedno obraćanje javnosti, kome je prethodilo još jedno dramatično otkazivanje zvaničnih poseta, ali i razgovor sa patrijarhom i predstavnicima Srpske liste koji izlaze iz kosovskih institucija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 54

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati