Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

06. 10. 2022. 06:44 4

Paušalci će od 1. januara plaćati znatno veći porez?

Od 1. januara sledeće godine mnogim preduzetnicima paušalcima u Srbiji mogao bi višestruko da se poveća iznos poreza koji moraju da plate, jer će prestati da važi odredba u Uredbi o paušalnom oporezivanju koja propisuje da poreska obaveza ne može da raste više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako bi se izbegao scenario potencijalnog zatvaranja preduzetničkih radnji ili prelazak u sivu zonu, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Digitalna zajednica uputili su predlog Ministarstvu finansija da se izmenom Uredbe produži ograničenje povećanja mesečnih obaveza do deset odsto. Inicijativa je dopunjena i dodatnim predlogom – da se promeni način obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta.

Kako u razgovoru za Biznis.rs objašnjava Mina Simić iz udruženja Digitalna zajednica, Uredba o paušalnom oporezivanju doneta je 2020. godine kako bi se promenio obračun paušalnog opterećenja. Njome je promenjen način utvrđivanja visine poreza i doprinosa paušalaca, što je kao posledicu imalo višestruko uvećanje opterećenja za određene šifre delatnosti.
- Kako bi se zaštitili paušalci kod kojih je došlo do značajnog uvećanja opterećenja za porez i doprinose, uz uredbu je propisana i norma koja ograničava godišnje uvećanje na maksimum deset odsto u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu. Godišnje opterećenje se uvećava za deset procenata sve dok ne dostigne opterećenje koje je u skladu sa novim načinom obračuna. S obzirom na to da još uvek nije došlo do nivelacije opterećenja u odnosu na nov način obračuna, prvi zahtev inicijative je da se norma godišnjeg ograničenja od deset odsto produži i da se na taj način zaštite paušalci kod kojih će doći do značajne promene. U slučaju da prestane dejstvo ove norme višestruko uvećanje poreske osnovice može imati za posledicu zatvaranje preduzetničkih agencija - ističe Simić za Biznis.rs.

Na prihod od 80.000 dinara porezi i doprinosi 50.000

Sagovornica napominje da se norma godišnjeg ograničenja od deset odsto odnosi na sve paušalce i da štiti preduzetnike od višestrukog uvećanja poreske obaveze, a između ostalih i radnike na internetu, koji su se odlučili za ovakav vid poslovanja.

- Drugi deo inicijative odnosi se na korekciju obračuna opterećenja za paušalne agencije koje vrše usluge preko interneta. Konkretno, inicijativa ima cilj da šifre delatnosti koje su dominantne kod lica koja posluju preko interneta tretira kao lokacijski nesenzitivne, na osnovu čega će doći do umanjenja njihovog mesečnog opterećenja. Dve dominantne šifre delatnosti frilensera su – predavači stranih jezika (8559 ostalo obrazovanje) i virtuelni asistenti (8211 kombinovane kancelarijsko administrativne usluge). Ukrštanjem istraživanja Centra za istraživanje javnih politika, Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije došli smo do zaključka da ovih lica ima 39.000 - objašnjava Mina Simić.
Ona problem ilustruje na primeru predavača stranih jezika u Beogradu koji na prihod od 80.000 dinara mesečno za poreze i doprinose moraju da izdvoje preko 50.000 dinara.

- Ukoliko ovo lice želi da otvori preduzetničku agenciju njegovo ukupno mesečno opterećenje po pitanju poreza i doprinosa biće veće od 50.000 dinara. Više anketa je potvrdilo da je prosečna zarada predavača na internetu 80.000 dinara. Kada uporedite ove dve cifre lako je doći do zaključka da se ovim licima nikako ne isplati da otvaraju preduzetničku agenciju - navodi sagovornica.

Zbog toga inicijativa ima cilj da korekcijom obračuna umanji mesečno opterećenje za navedene dve dominantne šifre delatnosti. Na pitanje očekuju li pozitivan odgovor države i da li će doći do nekih pregovora, Mina Simić iz Digitalne zajednice kaže da još uvek nisu imali sastanak povodom inicijative, ali da veruju da će do njega doći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati