Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 10. 2022. 13:54 1

Informer od "pobednika" do "žrtve" (VIDEO)

Na predlog za hitno zasedanje skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koji je prošle nedelje uputila Danijela Grujić narodna poslanica grupe "Ujedinjeni - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA", danas je u Skupštini održana sednica tog odbora povodom objavljivanja intervuja višestrukog silovatelja Igora Miloševića u listu "Informer".

Grujić je istakla da je izuzetno važno da se na današnjoj sednici usvoji zaključak o najoštrijoj osudi postupka "Informera" koji evidentno sada iz prvobitne uloge dželata izigrava žrtvu nastojeći da zamaskira štetu koju je napravio u uslovima institucionalne neuređenosti štampanog dela medijskog prostora, jer je Savet za štampu samo neformalno telo, a REM za to nije nadležan.

- Pridavanje medijske pažnje jednom tako negativnom životnom scenariju i uporno istrajavanje na tome da se taj intervju ne ukloni iz javnog prostora, pa se čak pronalazi i nazovi pravednički put krivičnog prijavljivanja silovatelja kao pobednički izlaz "Informera" iz cele uzburkane situacije, izraz su senzacionalističkog i tabloidnog novinarstva. Ovde se uopšte nije mislilo o posledicama, a kada su posledice stigle, kada je javnost podigla glas, posebno žene, "Informer" se brzo presvukao u žrtvu - rekla je poslanica Grujić i dodala:

- Poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA" traži hitno zakazivanje nove sednice Odbora i pozivanje resornog ministra gospođe Maje Gojković, da pred članovima skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje položi račun na kraju svog ministarskog mandata. Podsećam da je osim kontrolne uloge parlamenta koju na taj način sprovodimo, bitna i politička odgovornost. Zadatak ministarke Gojković nije samo otvaranje izložbi i muzeja, već i adekvatna reakcija na sve vidove brutalnosti i uznemiravanja javnosti putem medija, posebno u ovom intervjuu u kome je govor mržnje dominantan motiv i direktno usmeren na krhko ljudsko dostojanstvo žrtava silovatelja - istakla je poslanica Grujić.

- Imajući u vidu burnu reakciju javnosti i negodovanje i građana i brojnih predstavnika opozicionih stranaka, novinara, građanskih udruženja i nevladinih organizacija povodom objavljivanja intervjua sa silovateljem, kao i višednevne proteste ispred zgrade „Informera“, ali i nedopustivo neoglašavanje Ministarstva za kulturu i informisanje u potpunosti podržavam predlog poslanika Demokratske stranke da se organizuje javno slušanje o odgovornosti "Informera" za sporni intervju i iznalaženje mehanizama za umanjenje nanete štete - zaključila je Danijela Grujić.

"Ujedinjeni - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA" su takođe izneli i predlog da se na sednicu skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje pozove predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije gospođa Olivera Zekić i da u skladu sa odgovornošću Regulatora za rad, Narodnoj skupštini odgovori na pitanja poslanika o kontroverzama u vezi odluke REM-a o izdavanju dozvola za nacionalne televizijske frekvencije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati