Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dr Slavica Plavšić ]

02. 10. 2022. 07:00 35

Dr Slavica Plavšić piše za Direktno: Dr Kon, koja je mera za debljinu obraza?

Na pitanje novinara koji mu je bio najteži trenutak tokom pandemije, dr Kon je izjavio: „Najteže je bilo umiranje kolega "(Autor:Tanjug, Beta 28. feb 2022). Ova izjava dr Kona bila bi sasvim logična, normalna i razumljiva da je bila iskrena i istinita. Imamo više nego osnovane sumnje da je bila samo puka fraza, apsolutno ničim nepotvrđena tokom trajanja epidemije.

Za svo ovo vreme Vi dr Kon, nijednom niste stali na stranu svojih kolega, svoje profesije, na stranu struke i nauke i rekli jasno i odlučno - ne! Epidemija nije politička već naučna i medicinska kategorija i epidemijom rukovodi tim lekara, na čelu sa epidemiolozima, a ne politika. Ako ste pokušali i dali sve od sebe da se za to izborite, a niste uspeli, postojao je jedan jedini častan način da iz svega izađete koliko toliko čisti i ispravni.

Ne. Vi ste ostali u tom i takvom Kriznom štabu kojim rukovodi osoba bez ikakvog medicinskog znanja. Još više, dobili ste orden i viši čin za posebne zasluge. Zasluge za poslušnost i podanost a ne za stručno rukovođenje epidemijom.

Preskočiću bezbroj neshvatljivih odluka, kontraverznih i nedoslednih poruka i suludih poteza koje ste Vi, kao glavni epidemiolog i Krizni štab slali naciji. Zadržaću se na periodu kada je bukvalno počeo pomor zdravstvenih radnika. Od druge polovine 2020 godine, pa u januaru i februaru 2021. godine i nadalje.

Svakodnevno su se ređali nekrolozi, njihove fotografije, žaljenje nacije, aplauzi herojima... a brojke preminulih lekara su vrtoglavo rasle.

Iz dana u dan je objavljivano da je preminulo još dvoje doktora, pa troje, pa četvoro u jednom danu. Ispod objava o smrti lekara, od njih su se opraštale kolege, prijatelji, pacijenti... pisali su „otišao je jedan od najboljih“, „Izuzetan čovek“, „Humanista“, „Divna mlada doktorka sa osmehom večitog deteta“, „Ljudina“, „Slava im.“... Nacija je bila u šoku šta se dešava, i danima je oplakivala smrt dr Nenada Maksimovića, Kraljevo smrt dr Nele, Čačak dr Slobodana, Gračanica dr Sonje, Užice smrt dr Danijele i mnogih drugih... Svi su bili mladi, preminuli negde pred Novu godinu i oko Božića.

Svi smo se pitali zašto toliko lekara i zdravstvenih radnika umire jedino u Srbiji i nigde u svetu, ima li kraja tom žrtvovanju i umiranju, pokušavali smo da nađemo neka razumna objašnjenja. Cela Srbija je iskreno žalila za njima, svi smo saosećali u bolu sa njihovim porodicama, brinuli o tome šta će biti sa njihovom maloletnom decom. Preminuli su zbog loše organizacije posla, zbog nedostatka adekvatne zaštitne opreme, zbog čestih i predugih smena i premalo odmora, zbog toga što su jedni isti lekari odlazili iz jedne kovid bolnice u drugu... razloga je mnogo a objašnjenja i pomoći niotkuda.

Usred tog pakla kroz koji su prolazili preminuli lekari i zdravstveni radnici spašavajući tuđe živote, njihovi su bili žrtvovani.

Dr Predrag Kon je izneo svoje drugačije mišljenje i ozbiljno se "proslavio" i trajno upisao na crnu listu onih koje će istorija sigurno pamtiti samo po zlu. 12. januara 2021. godine nam je prosto objasnio da on ima saznanja da su se od virusa korona, lekari zaražavali na pauzama za kafu!?

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon:

- Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza - to je jedno od obrazloženja o tome kako su se lekari zaražavali.

Uzalud smo se šokirali, sablažnjavali, odricali ga se kao kolege... on nije odustajao od svoje surove i svirepe teorije. I nastavio da sumnja i predlaže kako je potrebno preispitati da li su zaista svi umrli od posledica kovid 19 i tvrdio da se svakako nisu svi zarazili na radnom mestu.
Lekari su umrli od posledica bolesti Kovid 19, dr Kon! Njih 147 zvanično do sada. Da li ste nekada radili kao kliničar dr Kon i da li su Vam na dežurstvu umirali pacijenti u sekundi od embolije, infarkta, da li ste videli njihovo gušenje i samrtnički ropac. Da li ste nekada ostajali skamenjeni u lokvi krvi sa sestrom, spremačicom i pacijentom koji je iskrvario bukvalno u momentu. Da li ste pokušavali da pomognete pacijentima koji danima umiru u paklenim mukama?

Ako ste videli i doživeli išta od toga ili da ste se bar raspitali, onda biste morali da znate da za svaku tu smrt postoje nepobitni dokazi. Postoje aksiomi kao istine koje se ne dokazuju.

Svi ovi lekari preminuli su od kovid 19. Umrli su u državnim bolnicama, dr Kon. Gotovo svi na respiratorima i u jedinicama intenzivne nege. Tamo se istorija bolesti ispunjava detaljnim opisom stanja svakog pacijenta, tzv. dekurzusima na svaki sat tokom dana i noći. Broji im se svaki udah i svaki otkucaj srca i ulažu nadljudski napori da ta srca nastave nekako da kucaju. Da njihova pluća napumpana desetinama litara kiseonika ili uz pomoć mašina na kraju, nastave da dišu.

Kada ništa od toga ne pomogne i kad ih smrt definitivno odnese, onda se uzroci smrti, neposredni, osnovni, po dobro poznatim kriterijumima i pravilima unose u: istoriju bolesti, u otpusnu listu odštampanu u najmanje 4 primerka i konačno u smrtovnicu bez koje porodica ne može peuzeti posmrtne ostatke svojih članova i ne može da ih sahrani. Na svakom ovom dokumentu, kao osnovni uzrok smrti uredno stoji ispisana neka od ovih dijagnoza:

U07.1 COVID -19, virus identifikovan
U07.2 COVID -19, virus nije identifikovan
U10.9 Multisistemski inflamatorni sindrom povezan sa COVID-19

Pored svih nabrojanih, koji su vam još dokazi potrebni doktore Kon?

Doktori su preminuli, nema ih više i to je definitivno i konačno. Hoćete li možda obdukciju za svakog preminulog kao dokaz? Pa to traže anivakseri i oni koji negiraju da korona uopšte postoji. A da li su se zarazili od ležećeg pacijenta, od onog na hodniku, na prijemu, u ambulanti, u prevozu ka poslu ili s posla... koliko je to zaista važno i postoji li način da to utvrdite i dokažete? U tom periodu niko od tih mladih, radno aktivnih lekara nije išao na odmor, na skijanje na "kovid" žurke koje su vaši idejni i poslovni mentori svakodnevno organizovali.

Te i takve nisu ni slali u crvenu zonu. Oni su imali -poseban tretman. Još strašnije od toga, vi nemate trunku milosti ni empatije prema maloletnoj deci koja su ostala iza tih mladih preminulih lekara. Ne očekujemo da imate razumevanja za odrasle, punoletne, zbrinute.

Ali, kako možete da ignorišete tugu maloletne dece koja ostaju da žive i snalaze se sa jednim ili bez ijednog roditelja? Da li znate ime bilo kog od tih lekara, da li znate ime bar nekog deteta? Neki imaju jedno, neki, dvoje, jedna mlada doktorka je za sobom ostavila tri maloletne devojčice. Da li ste ijednoj porodici uputili izraze saučešća, raspitali se da li imaju od čega da žive, ko će da brine o njima, kako će da se školuju? Zar nije normalo, humano, etički, lekarski... ljudski, da se pomogne toj deci? Iz sredstava Lekarske komore Srbije koja su ogromna i koja se ubiraju upravo od članarine lekara.

Umesto da potržite tu ideju, da pomognete da se realizuje, vi i dalje i sada, u intervjuu koji ste dali za dnevni list Kurir 26. 9 2022. godine, i dalje pravite "nauku" od smrti ovih lekara. I dalje tvrdite da bi njihove smrti trebalo preispitati?! I da svakako nisu svi preminuli od Kovid 19. Kako sada? Da se radi eshumacija možda? Šta, ne razumem. Niko ne razume.

Kažete "treba naći sredstva i načina" da se pomogne toj deci.

Pa sram Vas bilo, dr Kon. Ima i sredstava i mnogo načina. Kad se želi i hoće, lako se pronađu. Ne radi se tu o stotinu i hiljadu dece, srećom. Malo ih ima. Dvadesetak otprilike. Mogu da vam navedem njihova imena i prezimena, gde žive i u koji razred idu. Mogu, znam, ali nije u redu, nije humano kopati im po ranama.

Vama ću postaviti samo jedno pitanje i podsetiti Vas samo na jednu činjenicu, dr Kon. Kako ste našli način da zbrinete svoje punoletno dete i koliko godina je Vaše dete studiralo? Znamo već koji fakultet.

Kad već nećete da pomognete, a to Vam se može pripisati u jedno od mnogih zlodela zbog kojih će Vam se jednog dana suditi, barem ih ne pominjite više. Ostavite ih na miru i ne pozleđujte im rane. Jedva su im malo zacelile uz pomoć rodbine, psihologa, pedagoga, psihijatara. Vi to ne znate, dr Kon. A ja znam odlično. Pomažem im, između ostalog i da nađu stručnjake izvan svoje sredine da ih bar tih trauma poštedimo.

Stidite se dr Kon ako u Vašem sistemu vrednosti uopšte postoji ta moralna kategorija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati