Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 09. 2022. 10:14 18

"Kukavičko smo društvo, najgori među nama vladaju"

"Ako gledamo naše društvo u celini, mislim da smo u većini, kada apstrakujemo - kukavičko društvo. Mi nismo spremni da preuzmemo kao građani odgovornost. Šta je naša odgovornost? Za mene je naša odgovornost da dopuštamo da najgori vladaju. I da nam najgori među nama donose lekcije kako bi trebalo da radimo", izjavio je gostujući na televiziji N1 profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić.

Ocenjujući poziciju Srbije u ovom trenutku, kaže da je ovo za Zapad idealna pozicija da aktuelizuje pitanje Kosova, jer ga Rusija ne priznaje, a istovremeno ga koristi kao argument za napad na Ukrajinu.

- Na našoj teritoriji se ti različiti interesi sukobljavaju. Ono što je naš problem je što jednu stvar želimo, a druga stvar je naša mogućnost. U tom sudaru sa realnošću mi se obično razlupamo, pa tako mislim da ćemo se i sada razlupati.

Primećuje da u Srbiji građani često imaju komentare u vezi sa problemima na koje nemaju nikakvog uticaja, dok kod onih problema na koje mogu da utiču, oni najčešće - ćute.

- Specijalisti smo da rešavamo probleme na koje nemamo uticaja. A kada su pitanja na koja imamo uticaja, onda nas to ne interesuje. Ta pitanja su kako živimo, kakav nam je životni standard, šta je sa inflacijom, zašto nam se raspao energetski sistem, ko je odgovoran, zašto smo imali neregularne izbore i zašto smo to prihvatili. Mi ne izlazimo na ulice da pitamo zašto nam se raspao energetski sistem i ko je za to odgovoran - napomenuo je Radonjić.

Komentarišući činjenicu da se građani Srbije retko bune i da gotovo uvek ćute oko najosnovnijih pitanja on smatra da je to zbog toga što smo - kukavičko društvo.

- Ne radi se o tome da ljude ne zanima. Ako gledamo naše društvo u celini, mislim da smo u većini kada apstrakujemo - kukavičko društvo. Mi nismo spremni da preuzmemo kao građani odgovornost. Šta je naša odgovornost? Za mene je naša odgovornost da dopuštamo da najgori vladaju. I da nam najgori među nama donose lekcije kako bi trebalo da radimo - istakao je sagovornik N1.

On je naveo da živimo u dobu "kompletnog posrnuća" za koje je najzaslužnija politička vlast.

- Pokušavaju da zavaraju svoj trag za odgovornost koju snose za celokupnu situaciju u kojoj se nalazi jedno društvo. A to je potpuno je ekonomsko, društveno, i demografsko posrnuće. Živimo u potpunom sunovratu, i moram da kažem da sm ja pesimista, i ne mogu da shvatim kako mi možemo iz ovoga da izađemo - naglasio je profesor Filozofskog fakulteta.

Pošto kao društvo ne reagujemo na sve ono što se dešava oko nas, on ukazuje da to znači da je naše društvo "iznutra razvaljeno, anastezirano i sedirano".

"U Ukrajini i jednoj i drugoj strani odgovara rat, a narod strada"

On je govoreći o ratu u Ukrajini istakao da bez obzira na veoma visoke tenzije, ne misli da smo blizu Trećeg svetskog rata.

- Postoje postepene faze kada svet dolazi u kritičnu situaciju, situacija se zaoštrava, ali ja nemam osećaj da smo "nikada bliže Trećem svetskom ratu". I ovde je za mene poenta da gine narod. Problem je što su se sudarile dve sile - NATO i Rusija, obe imaju nuklearno naoružanje, ali koliko vidim, za sada se vodi konvencionalni rat, ali taj rat nije Rusiji doneo željeni ishod - rekao je Radonjić.

Komentarišući opasnost od upotrebe nuklearnog oružja, podseća da su se i u prošlosti dešavale takve situacije, kao što je na vrhuncu Hladnog rata u sukobu SAD i Kube šezdesetih godina prošlog veka.

- Za sada ja ne bih paničio, ali tu ništa ne izgleda dobro. Mislim da ni sa jedne, ni sa druge strane nema volje za pregovorima i nema volje za rešenjem. Da i jednoj i drugo strani odgovara rat, a narod tamo strada. Da je postojala volja da se reši problem, kada je Rusija napravila ofanzivu, agresiju, prvi korak je trebalo da bude diplomatska ofanziva, a mi od diplomatske ofanzive od početka nismo videli ništa.

Ocenjuje da sva strana ima neke svoje interese u ovom ratu, a da narod strada.

Podseća da je i u Srbiji izvršena delimična mobilizacija za vreme rata na Kosovu, ali napominje da je to drugačija situacija.

- Drugačije je kada vas drugi napadnu. Ako te ne napadnu, običlni građanin u Rusiji koji želi da živi normalan život ne shvata zašto bi morao da ide u rat u Ukrajinu. Ljudi se pitaju šta mi ovde radimo i zašto ovde ginemo - smatra Radonjić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati