Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 09. 2022. 18:02 3

"Ne živimo u državi, već u provizorijumu"

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je gostujući na televizii N1 da ga "kao pravnika posebno iritira ignorisanje šta u Ustavu i zakonima piše". "Mi ne funkcionišemo u skladu sa tim. Država građanima duguje izvesnost. Treba da znamo šta će se u nekoj situaciji desiti, jer je to utvrđeno unapred određenim pravilima. Kod nas toga nema, mi živimo u jednom provizorijumu u kom je sve moguće", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, sam Prajd jeste definitivno prošla tema, bez obzira na ishod.

- Ali to što ostaje iza Prajda, priča o ljudskim pravima, animozitet koji se ispoljio, priča o ponašanju vlasti, to ostaje trajna tema, mi kao društvo definitivno imamo taj ozbiljan problem i moraćemo ga u neko dogledno vreme rešavati na mnogo drugačiji način od ovog. Ta priča o tome da je potpuno irelevantno da li se meni neko dopada ili ne, da li se meni nečije opredeljenje, boja kože, da li ja prema tome imam simpatije ili ne, to je potpuno irelevantno u odnosu na činjenicu šta piše u Ustavu ove zemlje, da mogu da se mirno okupe da bi se ukazalo na manjak nekih prava. Ako država to nije u stanju da omogući, onda nije država - rekao je Šabić.

Kako je rekao, "mi već dugo živimo u uslovima dramatičnog raskoraka između onoga što je stvarnost i onoga što piše u Ustavu".

- Ja već dugo upozoravam da to na duže staze može imati ozbiljne posledice - kaže.

Komentarišući dešavanja na Evroprajdu, Šabić je upitao "šta se zapravo desilo u tom periodu u kom smo mi imali Prajd bez ikakvih problema poslednjih nekoliko godina, a odjednom je postalo opasno".

- Tu su naravno involvirani svi, to koketiranje vlasti sa ekstremnim, opasnim grupama, nije od juče, reč je o ljudima koji su opasni, kada njima date šansu, kad se osile, lako mogu da se otmu.

Premijerka je boravila u Londonu i prisustvovala sahrani kraljice Elizabete sa svojom partnerkom.

- Cela ta premijerkina poseta meni je gotovo bizarna. Neko će reći, to je trivijalna stvar, to je sitnica, premijerka je čak pogrešno kraljicu titulirala. Tamo je otputovala u pratnji svoje partnerke, to je ovde izazvalo niz nekakvih pitanja, ko je to platio i tako dalje… Jako je zanimljiva slika koju to ostavlja - da vam ona kaže da živi u državnoj rezidenciji, sa partnerkom, da ima dete, rekli biste da ovde cveta cveće.

Osvrnuo se i na izjavu ministra policije da tokom Evroprajda nije održana šetnja, nego "sprovođenje do koncerta" i rekao da je "sve to zajedno ostavilo jedan tužan utisak".

Komentarišući to što Vlada još nije formirana, kaže da "mi bezmalo pola godine nemamo Vladu".

- Nemamo mi dilemu ko ima dovoljno poslanika da formira Vladu, mogli smo je imati pre pet meseci. U ovom sistemu odnosa, nama Vlada ne treba, zna se čija je volja relevantna. Čini se da je to ostalo zanimljivo samo za aspirante, ko se seća ko su bili ministri i šta su oni uradili i koji je efekat njihovog rada.

Kaže da ga kao pravnika posebno iritira ignorisanje šta u Ustavu i zakonima piše.

- Mi ne funkcionišemo u skladu sa tim. Država građanima duguje izvesnost. Treba da znamo šta će se u nekoj situaciji desiti, jer je to utvrđeno unapred određenim pravilima. Kod nas toga nema, mi živimo u jednom provizorijumu u kom je sve moguće.

Osvrnuo se na medijske navode da je tokom proslave praznika srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Severnoj Makedoniji konferencija prekinuta kada se pojavio opozicioni poslanik iz Srbije.

- Kada sam video tu vest u medijima, nisam mogao da verujem da nije spin. Ako je to tačno, to je skandal, takvo ponašanje šefa diplomatske misije Srbije prema bilo kom građaninu, a ne nekom ko je narodni poslanik, to je nedopustivo.

Taj praznik je, dodaje, takođe potvrda onoga o čemu je govorio - "da mi živimo u provizorijumu, a ne u državi".

- Država Srbije ima praznike, praznici se utvrđuju zakonom, nema sumnje da je 15. septembar, proboj Solunskog fronta, veoma važan datum, zaslužuje da bude praznik, ali baš kako treba, zakonom, a ne dogovorom Vučića i Dodika. Tri godine to nismo učinili makar legalnim - kaže Šabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati