Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 09. 2022. 09:02 23

Prof. dr Obradović: Atlagić obmanjuje Skupštinu i javnost

Iako zakon ne brani da se narodni poslanik može biti bez ikakvog obrazovanja, čak i bez osnovne škole, nejasno je zbog čega novoizabrani predsednik upravo Odbora za obrazovanje Marko Atlagić iskazuje netačne ili neproverljive podatke u svojoj stručnoj biografiji i time obmanjuje javnost i - izjavio je narodni poslanik prof. dr Vladimir Obradović, ispred PG "Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga" i član Odbora za obrazovanje Narodne skupštine.

Ovaj istaknuti poslanik SNS, ali ne kao erudita i zrno mudrosti među ostrašćenim partijcima, već kao pokretni tabloid za vređanje kritičara vlasti, verovatno na ovaj način prikriva da činjenicu da nijedan od njegovih, kako tvrdi, 150 naučnih radova, nigde nisu vidljivi ni naslovom, a kamoli sadržajem. Lista objavljenih radova Marka Atlagića nigde nije dostupna, a referat za izbor u profesorsko zvanje na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici nije dostupan, iako je zakonska obaveza da se ti izveštaji stavljaju na uvid javnosti.

- Zanimljivo je da je Atlagić doktorirao na Univerzitetu u Prištini 1996. godine, samo godinu dana pošto što je iz Hrvatske izbegao u Srbiju i nastavio politički angažman kao član Šešeljeve Srpske radikalne stranke. Najzanimljivije je to što uvidom u relevantne naučne baze - Marko Atlagić ne postoji u većini od njih kao što su Web of Science, Google Scholar, ORCID!

U bazi Scopus navedeno je da ima jedan rad, a u bazi Srpskog citatnog indeksa od 1997. do danas ima objavljeno 29 radova, od čega je čak 26 radova u samo dve serijske publikacije u Prištini i Leposaviću. Takođe, podaci o citiranosti u Hiršovom indeksu (h-indeks) potpuno su nedostupni.
Stoga smo uvereni da je došlo do greške kada je SNS predložila Marka Atlagića za predsednika Odbora za obrazovanje, umesto prof.dr Stojana Radenovića koji je ostao samo obični član Odbora podređen Atlagiću. Prof. dr Radenović, jedan od naših najboljih naučnih radnika sa neverovatnih 213 radova na SCI listi, preko 11.000 citata i h-indeksom preko 35, svrstan je u 100 najuticajnijih naučnih umova sveta u oblasti matematike. Štaviše, prof.dr Radenović bio je drugi na poslaničkoj listi SNS-a na ovim izborima, a Marko Atlagić jedva 95. Uvereni smo da je došlo do greške i da je omaškom profesor Radenovića zamenjen sa Atlagićem, te očekujemo ili da se izvrši ispravka ili da Marko Atlagić konačno učini javnim svojih, kako tvrdi, 150 naučnih postignuća kojima za sada nema traga - dodao je narodni poslanik prof. dr Vladimir Obradović, ispred PG "Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga" i član Odbora za obrazovanje Narodne skupštine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati