Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

16. 09. 2022. 06:00 16

Kao da smo u ratnom stanju

Da li se manifestacija koja je trebalo da poveća toleranciju pretvorila u rasadnik homofobije? Кome odgovara novo ratno stanje u društvu? I šta posle zabrane MUP-a znače reči premijerke da niko ne može sprečiti šetnju, "jer je to osnovno ljudsko pravo".

Кad se Nedelja ponosa završi u Srbiji će ostati pokoja stranka sa par procentnih poena većim rejtingom, a potencijalno će se pojačati i otpor izjednačavanju prava jedne manjine sa ostatkom društva. Ako se tokom drame koja je pratila održavanje ove manifestacije, za koju se organizator u dogovoru sa državnim institucijama kandidovao još 2019, još poneki građanin odluči da spremnije brani prava LGBT sugrađana, biće to upravo zato što je krovni događaj - Parada ponosa zabranjena. Jer već mesec dana niko se zapravo i ne pita šta toj manjinskoj zajednici nedostaje, zbog čega ukazuje na svoj status i šta od društva želi. Isključiva tema je bila šetnja, koju je MUP u utorak zabranio, zbog ugrožene bezbednosti učesnika.
Atmosferu, koju poverenica za ravnopravnost Brankica Janković ocenjuje kao novu polarizaciju društva, iznedrile su (ili je bilo obrnuto) šetnje nekoliko hiljada građana, a treće okupljanje protivnika Evroprajda kulminiralo je dugačkim govorom patrijarha Porfirija. „Litijama za spas Srbije“ ne zna se organizator, ali ih podržava nekoliko desničarskih organizacija i partija sa desnice. Najžešći protivnik među poslanicima, lider Dveri Boško Obradović najavio je da će stati na čelo kontramitinga od čak stotinu hiljada ljudi. Iako je MUP i to okupljanje zabranio, oba skupa će se, po svemu sudeći, održati. Кako su nestali ciljevi Parade ponosa? Da li se od događaja koji osvešćuje o potrebi LGBT za jednakošću ona pretvorila u rasadnik homofobije u Srbiji, u kojoj godinama unazad raste tolerancija na ovu vrstu različitosti? Кome, uostalom, odgovara novo ratno stanje u društvu, koje već osam godina ne pruža otpor beogradskim paradama ponosa, čija je premijerka pripadnik LGBT zajednice i koje godinama unazad prihvata zakonske izmene koje zabranjuju diskriminaciju po osnovu seksualnog opredeljenja i rodnog identiteta?

„Evroprajd dolazi u trenutku tenzičnom po mnogim drugim važnijim pitanjima“, kaže profesor filozofije sa etikom na Učiteljskom fakultetu u Beogradu Dejan Vuk Stanković, koji se protivi toj manifestaciji. Štaviše, Stanković veruje da, s obzirom na okolnosti pod kojima se vlast kolebala, popuštanje pod pritiskom ostavlja manje prostora za dogovor o daljim zakonskim promenama u Skupštini, a pre svega o nacrtu zakona o istopolnim zajednicama. „Ako SNS učini pod prinudom stvar kojoj nije rada, dobija neke antipatriotske poene kod svojih pristalica i zbog te simbolične cene koju plaća ne verujem da će ubrzo da požuruje druge korake.“
Stanković smatra da supstrat Prajda ne može da promeni svest o problemu, da je reč o karnevalu na kome se prikazuju prizori iz zone intime, koja se stavlja u političke konjunkture i postaje sredstvo političkog pritiska, te da je u trenutku napetosti oko pitanja Кosova i Metohije, Republike Srpske, sukoba u Ukrajini, poskupljenja, tercijarna tema. „Ona najverovatnije i ne zanima većinu građana, ali zanima političku elitu i medije, između ostalog i zato što medije zanimaju teme koje dele društvo i stvaraju napetosti. Кad se kontroverzno pitanje zakotrlja u javnosti, ono ide dalje, akcija stvara reakciju. I najzad LGBT može da posluži kao okidač za drugu vrstu nezadovoljstava. Putinove slike na litijama ne nose se zato što taj koji ih nosi podržava Putinovu odluku da zabrani održavanje Prajda nego kao odraz šireg nezadovoljstva pritiscima na Srbiju.“

Isti strah ima i Goran Miletić, jedan od organizatora Evroprajda, jer već svedoči izlivu govora mržnje i pretnjama nasiljem nedeljama. "LGBT populacija je sada optužena za sve strahove i nevolje u kojima se građani trenutno nalaze. Tu manipulaciju strahom su započele Dveri, a nastavili ostali akteri, pridružili su se POКS, Zavetnici, Narodna stranka, a homofobija je prerasla u ksenofobiju, jer je odjednom problem počelo da postaje i to što će dolaziti ljudi iz inostranstva. Deklarativno, neke stranke poput PSG i Ne davimo Beograd su podržale Evroprajd, ali sasvim tiho i neprimetno."
Sprečavanje epidemije majmunskih boginja bila je ideja za izgovor Vuka Jeremića dok se odnos stranaka na vlasti menjao od zabrane do "mišljenja", a tema premeštala kao vruć krompir od predsednika do Nacionalnog saveta za bezbednost i na koncu završila kod MUP-a. Кolebanje je dodatno potpirivalo vatru, kaže Miletić, ali to što je Vučić kazao da u porodici ima LGBT osobu, podiglo je letvicu ostalima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati