Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

11. 09. 2022. 15:32 4

Studentski krediti u Srbiji pokrivaju samo osnovne troškove

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) doneo je odluku da oprosti 20.000 dolara dugovanja povezanih sa federalnim studentskim kreditima za desetine miliona Amerikanaca. Naime, nakon interne debate koja je trajala više od godinu dana, američki predsednik je objavio da će ukinuti kreditna zaduženja u iznosu od 10.000 dolara za dužnike koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje ili za bračne parove čiji je godišnji prihod niži od 250.000 dolara.

Pored toga, oni koji su primili federalne Pell grantove, odnosno školarine za studente koji su pri upisu na koledž bili u finansijski nezavidnoj situaciji i trenutno zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje, imaće mogućnost za oprost duga u iznosu od 20.000 dolara.

U Srbiji se, prema podacima Ministarstva prosvete, u proseku na godišnjem nivou za dodelu studentskih kredita ili stipendija prijavi oko 20.000 studenata visokoškolskih ustanova. I dok se stipendije daju nepovratno, studenti su dužni da kredite vraćaju u slučaju da ne ispune uslove propisane konkursom.
Trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije u Srbiji iznosi 8.400 dinara, a prema najavama ministra prosvete Branka Ružića, ove godine doći će do usklađivanja, pa će studenti imati nešto veća “primanja” – oko 13.000 dinara, piše Biznis.rs.

U našoj zemlji ovaj iznos je dovoljan da se pokriju minimalni troškovi poput doma, menze i eventualno da ostane "nešto preko". Ako se uzme u obzir cena stanarine u najjeftinijem domu četvrte kategorije, koja će na mesečnom nivou od ove akademske godine iznositi 1.500 dinara, i cena tri obroka u studentskoj menzi, koja će dnevno studente koštati 266 dinara, na raspolaganju će im od mesečne rate kredita ostati 3.520 dinara.

Kada je reč o studentskim kreditima u inostranstvu, situacija je znatno drugačija. Predsednica Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) Anđela Janković u razgovoru za Biznis.rs navodi da su srpskim akademcima za studiranje najprivlačnije zemlje Italija, Nemačka i SAD, kao i da veliki broj studenata ide u Sloveniju jer su studije tamo besplatne, kao i u Rusiju, Veliku Britaniju i Holandiju.
- Studentski kredit u Nemačkoj, takozvani "BaföG", dostupan je svim studentima. To je polubeskamatni kredit, polu-pomoć države, i za njegovo dobijanje postoje određeni uslovi. Prvi je da student bude državljanin Nemačke ili Evropske unije. Takođe, moguće je dobiti kredit i ako student nema EU pasoš, u slučaju da planira duže da ostane u Nemačkoj. Da bi dobio kredit student mora da bude mlađi od 30 godina kada započinje osnovne studije, i mlađi od 35 za sve master i doktorske programe - podvlači Janković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati