Društvo i ekonomija

[ Izvor: Eurostat ]

04. 09. 2022. 07:00 1

Mladi u Srbiji kuću roditelja napuštaju u 32. godini

Mladi ljudi u Srbiji roditeljsko gnezdo napuštaju u proseku sa 31,4 godine, podaci su Eurostata za 2021. godinu. Eurostat je analizirao koliko mladi ljudi, u zavisnosti od države, u proseku imaju godina kada odlaze iz roditeljskog doma.

Na nivou Evropske unije (EU), mladi roditeljski dom napštaju u proseku sa 26,5 godina. Ipak godine napuštanja kuće u kojoj su odrasli zavise od države do države.

Na nivou EU, mladi u Portugalu su najstariji u trenutku osamostaljenja, odnosno imaju 33,3 godine, slede mladi u Slovačkoj sa 30,9 godina, Grčkoj, 30,7 godina i Bugarskoj gde imaju 30,3 godine kada odlaze iz roditeljskog doma.
Nasuprot tome, mladi u Švedskoj u proseku roditeljski dom napuštaju sa 19 godina, u Finskoj sa 21,2 godine, u Danska 21,3 godine i Estoniji 22,7.

U većini severnih i zapadnih zemalja, mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim. Muškarci su, na nivou EU, tokom 2021. godine napuštali roditeljsko domaćinstvo u proseku sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina 2021. godine.

Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati