Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas/mediji ]

03. 09. 2022. 09:40 17

Zbog čega je Pink zabranjen u Crnoj Gori?

Zašto je zabranjeno emitovanje Jutarnjeg programa TV Pink u Crnoj Gori na šest meseci, i zašto je problematično to što se ovaj program neometano i dalje emituje u Srbiji.

Ova odluka Saveta Agencije za elektronske medije Crne Gore usledio je zbog emisije „Novo vikend jutro“ u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić razgovarala sa Bracom Zdravkovićem, koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv o navodnim uzrocima avgustovskoj tragediji na Cetinju, kojim je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

- Savet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje nameru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica, saopšteno je nakon sednice.

Ocenjeno je da je zloupotrebljeno pravo na slobodu izražavanja, a na štetu privatnosti, dostojanstva žrtava i prava drugih.

U odluci koju je Savet doneo kako bi zaštitio javni interes Crne Gore, a koju je prenosi Radio slobodna Evropa, piše da je zaključeno da „postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.“

Savet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. ograničivši na tri meseca dio programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Hitnu reakciju stručnih službi AEM povodom „skandaloznog programskog sadržaja TV Pink M o tradegiji na Cetinju“ zatražena je 27. avgusta od strane član Saveta AEM Milan Radović.

Zbog spornih programa PINK-u, ali i Hepiju je ranije zabranjivano emitovanje u Crnoj Gori. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati