Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

02. 09. 2022. 13:48 9

Toalet papir nam postaje luksuz! Poskupeo za 10 odsto

Na spisku obaveznih mesečnih potrepština koje se cenom približavaju najskupljim stavkama kućnog budžeta, poslednjih meseci našao se i toalet-papir.

Građani se na društvenim mrežama povodom niza poskupljenja ve-ce papira ogorčeno šale da je postao luksuzna roba. U zavisnosti od broja rolni, proizvođača i kvaliteta, cene paketa u trgovinama širom Srbije su od oko 150 do 500 dinara, četiri rolne, od 300 do preko 900 za 10, dok su veća pakovanja i više od 1.200 dinara.

Osim što je od prošle godine ova namirnica poskupela gotovo dvostruko, od 1. septembra spremaju novo poskupljenje - za još 10 procenata. Kako nezvanično objašnjavaju, razlog je skok cene celuloze koja se uvozi, a osnovna je sirovina od koje se proizvodi ovaj obavezni toaletni aksesoar.

 

Uporedo sa rastom cena, potrošači se žale na lošiji kvalitet ovih proizvoda.

- Ne samo da je ve-ce papir sve skuplji, nego su se rolne smanjile, suzile, a karton u sredini porastao - kaže Beograđanka Zorica P.

Pojedini proizvođači su očigledno smanjili gabarite proizvoda i sve češće primećujem neke mini-verzije ovog proizvoda. Potvrda ovog utiska je nedavna objava kompanije „Proktor i Gembl“ da su smanjili svoje mega rolne sa 264 lista na 244, odnosno 396 na 366 listova, da bi ostali konkurentni.

 

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku za indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza pokazuju da su proizvodi od papira i proizvodnja papira poskupeli za 36 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek. U prodavnicama su, međutim, proizvodi iz ove stavke, među kojima su i salvete, papirne maramice i ubrusi, sada skuplji i mnogo više.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se u Srbiji proizvodnjom predmeta od papira za ličnu upotrebu bavi 313 firmi. Od nove godine, ovaj proizvod je više puta menjao cenu, a kako stvari stoje uskoro se spremaju i nove cifre na rafovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati