Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 08. 2022. 14:59 20

I dalje ćemo plaćati boravak Ane Brnabić u Jovankinoj vili

Nova Vlada Srbije neće doživeti promene kada je reč o mestu premijera. Jer, predsednica Vlade će i dalje biti Ana Brnabić, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što znači da će "Ana iz Ja(r)kova" ostati u vili u kojoj je živela Jovanka Broz.

- U skladu sa Ustavom, nakon što sam saslušao mišljenje predstavnika izbornih lista, doneo sam odluku o predlogu kandidata sa predsednika Vlade Srbije. Odluka je bila komplikovana i složena, i unutar najveće stranke u zemlji, i sva tri kandidata za predsednika Vlade će biti članovi Vlade. Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jel imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsednika Vlade - rekao je Vučić i dodao:

- Ana neće biti premijerka četiri godine, njen mandat će trajati kraće, jer će 2024. godine doći do promene u Vladi Srbije. Biće mnogo promena u Vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovde su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost - saopštio je Vučić prilikom obraćanja javnosti iz Predsedništva.

Dakle, na čelu Vlade Srbije se ništa neće promeniti, pa će tako Vladu, barem na papiru, voditi i dalje Ana Brnabić, koja mora da razume kako da razume.

Ali, i ono što je bitnije za Brnabićku - neće morati da menja rezidenciju, budući da ostaje u vili u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, u kojoj je bila i u prethodnom mandatu. Naravno, građani Srbije će sve to plaćati, samo što nije poznato koliko, pošto se i cena rekonstrukcije krije od javnosti kao "zmija noge".

Promena Uredbe

Inače, da bi premijerka Srbije mogla da se useli u velelepni objekat u kom je živela Jovanka Broz, bilo je neophodno promeniti Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije.

U toj uredbi "Jovankina" vila nije imala status rezidencije, u kojima mogu da žive predsednici vlade i države, već se vodila kao reprezenativna zgrada koja se mogla koristiti za "reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju".

Inače, na isti način omogućeno je Tomislavu Nikoliću da i po isteku mandata šefa države nastavi da živi u do tada predsedničkoj vili u Užičkoj 23.

Najlepša vila, cena rekonstrukcije tajna

Vila u kojoj živela Jovanka Broz i ranije je važila za najlepšu državnu vilu, iako je do pre koju godinu bila potpuno ruinirana. Njena rekonstrukcija navodno je počela 2019. godine, a ko je dobio posao, koliko je sve to koštalo građane Srbije nije obelodanjeno. Mediji su ranije objavljivali da je cena rekonstrukcije 30 ili 50 miliona dinara, ali je pitanje da li je ta cifra tačna.

Naime, direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije je izjavio da je za kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

Ovo je inače bilo prvo ozbiljno renoviranje te vile na Dedinju nakon 1961. godine, odnosno posle skoro šest decenija. Mada je sve ove godine bila pod zaštitom države, taj objekat do pre godinu dana bio je ruina, da bi u međuvremenu preuređen do neprepoznatljivosti. Svaki delić fasade, krova, stolarije… pažljivo je obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, ali i okolne trotoare.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati