Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

13. 08. 2022. 06:40 3

Koliko Srbija troši na opremanje Vojske?

Oprema za Vojsku Srbije koštala je prošle godine, sudeći prema finansijskim izveštajima Ministarstva odbrane, 69,9 milijarde dinara.

Od prihoda predviđenih budžetom Srbije za opremu za vojsku je išlo 68,4 milijarde dinara, 719.000 je došlo iz "donacija i pomoći", dok je 1,5 milijardi dinara za vojnu opremu dato iz "ostalih izvora", vidi se iz izveštaja o reviziji Državne revizorske institucije (DRI), a prenosi Nova ekonomija.

Izdaci za opremu za vojsku deo su izdataka Ministarstva odbrane, za nabavku "mašina i oprema".

Tu, pored vojne opreme, spada i oprema za saobraćaj, administrativna oprema, medicinska i laboratorijska oprema, oprema za zaštitu životne sredine, oprema za obrazovanje i nauku.

Ukupni izdaci za nabavku "mašina i oprema" bili su 71,3 milijarde dinara, što znači da je da je 98 odsto novca u ovoj budžetskoj liniji otišlo na opremanje vojske.

U toku 2021. godine je evidentirana nabavka "opreme za vojku u pripremi" u iznosu od 54,3 milijarde dinara, piše u izveštaju.

Početno stanje "za opremu za vojsku u pripremi" iznosilo je 22,1 milijardu dinara, a u funkciju je tokom 2021. godine stavljena oprema u vrednosti od 691 milion dinara.

Tako, ukupan iznos opreme za vojsku u pripremi iznosi 75,8 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta je sredinom 2021. godine drastično povećan budžet za vojsku za oko 44 odsto. Kako se navodi, budžetska izdvajanja za vojsku tada su uvećana su sa oko 102,6 na gotovo 148 milijardi dinara.

Budžetom za 2022. godinu za Ministarstvo odbrane planirana su sredstva u iznosu od 132 milijarde dinara ili skoro 1,123 milijarde evra, pisao je Tangosix.

Srbija je, za poslednjih osam godina, povećala budžetska izdvajanja za odbranu, vojsku i policiju a smanjila državna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati