Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova S ]

08. 08. 2022. 10:09 1

Pomor ribe u Moravici zbog naglog ispuštanja vode iz MHE

Usled naglog povećanja vodostaja, od skoro dva metra visine, na Moravici, u delu kojim protiče kroz teritoriju Arilja, danas je došlo do uginuća velike količine ribe u reci.

- Nakon što su nas predveče meštani obavestili, izašli smo na teren i našli veliku količinu uginule ribe na obali nakon povlačenja vode. Idući uzvodno, utvrdila sam da je ovakav pomor uzrokovalo naglo ispuštanje vode i nanosa iz vodozahvata male hidroelektrane Brusnik i nedostka kiseonika.- kaže za Nova.rs Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav.

Milivojević kaže da su po odlasku na vodozahvat utvrdili da vode u vodozahvatu nema, i da se vidi sam nanos.

Po svedočenju meštana iz naselja Divljaka, nekoliko domaćinstava je ostalo bez pumpi za navodnjavanje, čak je i jedan traktor potopljen.

- Da će se ovako nešto desiti, meštani nisu mogli ni da zamisle, i pitaju se šta bi bilo da su se kao i obično tokom dana deca kupala u reci, u trenutku kada je voda naglo nadošla skoro dva metra.- objašnjava Milivojević.

- Meštani takođe tvrde da su na teren izašli ribočuvari i napravili zapisnik, ali tek po pozivu Republičke nadležne inspekcije za zaštitu životne sredine.

Prema njihovom svedočenju, inspektorka je izjavila da ih ranije u toku dana, niko o ovom pomoru ribe nije obavestio.

MHE Brusnik je 2020. godine dovela do urušavanja magistralnog puta Požega - Ivanjica, do čega je došlo usled velikih padavina i promene toka reke i potkopavanja obale.

Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru Ministarstva građevine od 24. juna 2020. nesumnjivo je utvrđeno da je izgradnja MHE “Brusnik” direktno i odlučujuće doprinela oštećenju puta usled polava, a sanacija puta ostavljena u odgovornost JP Putevi Srbije. To znači da će troškove sanacije snositi država.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Zašto ne slušaš šta ti govorim