Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova S ]

08. 08. 2022. 10:09 1

Pomor ribe u Moravici zbog naglog ispuštanja vode iz MHE

Usled naglog povećanja vodostaja, od skoro dva metra visine, na Moravici, u delu kojim protiče kroz teritoriju Arilja, danas je došlo do uginuća velike količine ribe u reci.

- Nakon što su nas predveče meštani obavestili, izašli smo na teren i našli veliku količinu uginule ribe na obali nakon povlačenja vode. Idući uzvodno, utvrdila sam da je ovakav pomor uzrokovalo naglo ispuštanje vode i nanosa iz vodozahvata male hidroelektrane Brusnik i nedostka kiseonika.- kaže za Nova.rs Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav.

Milivojević kaže da su po odlasku na vodozahvat utvrdili da vode u vodozahvatu nema, i da se vidi sam nanos.

Po svedočenju meštana iz naselja Divljaka, nekoliko domaćinstava je ostalo bez pumpi za navodnjavanje, čak je i jedan traktor potopljen.

- Da će se ovako nešto desiti, meštani nisu mogli ni da zamisle, i pitaju se šta bi bilo da su se kao i obično tokom dana deca kupala u reci, u trenutku kada je voda naglo nadošla skoro dva metra.- objašnjava Milivojević.

- Meštani takođe tvrde da su na teren izašli ribočuvari i napravili zapisnik, ali tek po pozivu Republičke nadležne inspekcije za zaštitu životne sredine.

Prema njihovom svedočenju, inspektorka je izjavila da ih ranije u toku dana, niko o ovom pomoru ribe nije obavestio.

MHE Brusnik je 2020. godine dovela do urušavanja magistralnog puta Požega - Ivanjica, do čega je došlo usled velikih padavina i promene toka reke i potkopavanja obale.

Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru Ministarstva građevine od 24. juna 2020. nesumnjivo je utvrđeno da je izgradnja MHE “Brusnik” direktno i odlučujuće doprinela oštećenju puta usled polava, a sanacija puta ostavljena u odgovornost JP Putevi Srbije. To znači da će troškove sanacije snositi država.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati