Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 08. 2022. 14:09 8

SSP: 20 ubijenih žena u 2022. vrhunac sramote i nemara

Podatak o 20 ubijenih žena od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju nad kojim se ovih dana zgražava predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, vrhunac je sramote i nemara Vlade Srbije, ali i svih žena ministara koje ništa nisu učinile da prevenciju ove vrste nasilja podignu na maksimalni nivo - stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Dalje se navodi:

Naprotiv, još prilikom usvajanja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 2016. godine, opozicija je upozoravala da tada promovisana ključna odredba o bržem odlučivanju o zabrani prilaska ne znači ništa, ukoliko se nasilnik ne prati dalje kroz sistem, a visokorizični slučajevi budu pod punim nadzorom policije, upravo zbog toga što su ovakvi nasilnici povratnici sa svaki put većim stepenom nasilja.

Tadašnji predlagač, takođe žena ministar Nela Kuburović, ostala je gluva na sve apele opozicije da "prava" nasilnika na viđanje dece čak i u prostorijama centara za socijalni rad ne mogu biti ispred prava na život dece i majke u situacijama visokog rizika, jer centri za socijalni rad nisu ni sposobni, a ni obučeni da spreče nasilnika u fatalnoj nameri. Tako se i dogodilo da je odmah nakon usvajanja zakona muškarac ubio ženu i dete usred Centra za socijalni rad u Rakovici.

Zahtevamo u prvom redu od Ane Brnabić, kao i Zorane Mihajlović i svih žena u Vladi Srbije, da izađu iz uloge komentatora i rade posao za koji su plaćene tako što će hitno inicirati izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojom bi registrovani nasilnici bili u posebnom režimu nadzora od strane policije, a ne socijalnih radnika, koji su vrlo često i sami žrtve nasilnika u predmetima koje vode.

Ako policija može da pravi posebne kinesko-srpske jedinice, mora da napravi i posebne jedinice za zaštitu sopstvenih građana i to najranjivijih, kao što su žene i deca žrtve porodičnog nasilja - stoji na kraju saopštenja Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati