Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 08. 2022. 09:45 0

Dan rudara u senci nesreće u rudniku Soko i jalovine u Tentu

Aktuelna vlast je najavila da će 6. avgust, Dan rudara Srbije i 120. godišnjicu savremenog rudarenja u našoj zemlji, obeležiti u Boru, sa bogatim kulturnim i sportskim događajima, tradicionalnim koncertom i uručenjem priznanja najboljim radnicima - stoji u saopštenju Resornog odbora Demokratske stranke za energetiku i rudarstvo.

Dalje se navodi:

Mi, okupljeni oko Demokratske stranke, proteklu godinu pamtićemo po apsolutnom poniženju rudarske profesije koju je građanima Srbije priredila ova vlast. U popodnevnim i noćnim satima 11. decembra 2021. prestala je sa radom naša najveća termoelektrana. Dugogodišnje bahato upravljanje grupe SNS kabadahija, imalo je visoku cenu po energetski sistem Srbije.

Direktna i indirektna šteta se procenjuje na preko milijardu evra. Ova neverovatno velika suma mogla je biti iskorišćena za gradnju preko potrebne hidroelektrane Bistrica ili Đerdapa III i za popravljanje materijalnog položaja i uslova rada rudara. Umesto toga partijski kerberi su se obračunavali sa svakim iskusnim inženjerom rudarstva koji se krajnje dobronamerno usudio da im ukaže na propuste i da rade mimo pravila struke. Mi obećavamo rudarima da ćemo precizno utvrditi krivicu svakog ko je učestvovao u lancu odlučivanja i da nećemo dozvoliti da ova velika bruka ostane nekažnjena i da padne u zaborav.

U nesreći koja se desila u rudniku “Soko” 1. aprila ove godine poginulo je osam rudara. Najmlađi poginuli rudar imao je svega 31 godinu. Nastradali su rudari Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Petar Petrović (1991), Radovan Grujić (1975), Branko Čokirilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988). Sa velikom nevericom smo primili odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu, od kog smo očekivali da javnosti odgovor na pitanje zašto će dvanaestoro dece rasti bez svojih očeva, a naročito na ono ključno - ko je za to kriv.

Tužilaštvo u Aleksincu je suvoparnim birokratskim rečnikom saopštilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koga zbog nesreće u rudniku Soko kod Sokobanje. Porodice su najavile borbu za istinu i pravdu, a Demokratska stranka će ih istrajno podržavati u toj borbi, kako pred domaćim tako i međunarodnim institucijama. Posledice velike nesreće u rudniku Soko će tek izbiti na površinu, a odnos ove vlasti prema rudarima najbolje se može sagledati u činjenici da je nedavno pre ove nesreće u ovom rudniku došlo do smene na rukovodećem mestu.

Na funkciju direktora umesto diplomiranog inženjera rudarstva postavljen je pravnik iz BIA, nedovoljno stručan kadar za ovakav posao. Njegovo prethodno iskustvo ga pre kandiduje za upravnika kazneno-popravne institucije ili nekog radnog logora, a nikako rudnika. Kroz ovu prizmu se prelama teško saznanje da se rudari doživljavaju kao potrošni materijal u kandžama SNS mašinerije koja troši i slama ljude.

Tužan je ovaj ovogodišnji dan rudara i nikakva medijska i estradna priredba koja želi da skrene pažnju i zamagli bolnu stvarnost, neće moći to da sakrije. Demokratska stranka će biti uvek tu da skupa sa rudarima postojano i istrajno radi na poboljšanju uslova njihovog rada, boljeg socijalnog položaja i bezbednosti, a posebno u Boru, Majdanpeku i svim podzemnim rudnicima. Svi vidimo da ispunjenje ovih ciljeva nije moguće u senci jednog jedinog čoveka koji donosi sve odluke i bez medijskih sloboda, bez demokratije i vladavine prava.

Želimo vam sretan dan rudara u nadi da ćemo naredni, zajedničkom borbom i zalaganjem, dočekati u znatno boljim okolnostima - stoji na kraju saopštenja Resornog odbora Demokratske stranke za energetiku i rudarstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati