Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

05. 08. 2022. 19:30 3

Telekom se opet zadužuje, sada još skuplje

Predstavnici Telekoma Srbije najavljuju da će ta kompanija izaći na evropsko tržište obveznica kako bi refinansirala dugove prema bankama. Tvrde da im poslovanje od toga ne zavisi i da njihove korporativne obveznice neće uticati na povećanje duga. Ekonomski stručnjaci kažu da tim potezom Telekom još jednom pokazuje da je u lošoj finansijskoj situaciji i da će se dodatno zadužiti.

O novim poslovnim poduhvatima, predstavnici Telekoma pričaju skoro isključivo za medije koji su u njihovom vlasništvu. Direktor kompanije Vladimir Lučić je za novootvoreni Blumberg Adrija rekao da Telekom Srbija planira da refinansira dugovanja prema bankama.

- Izlazak na evropsko tržište obveznica nije nešto od čega poslovanje Telekoma Srbije esencijalno zavisi. Emitovanje korporativnih dužničkih hartija od vrednosti zamišljeno je kao sredstvo da se dug bankama smanji. Naše korporativne obveznice ne bi nama povećale dug. One bi samo deo tog bankarskog duga refinansirale - rekao je Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije.

Profesor ekonomije Goran Radosavljević kaže da Telekom zbog velikog duga nije u stanju da otplati svoje kredite i da zbog toga izlazi na evropsko tržište obveznica. Upozorava da je reč o novom zaduživanju te kompanije.

- Era jeftinog novca je završena i u ovom trenutku će se Telekom sigurno skuplje zadužiti nego što se zaduživao pre nekoliko godina, pogotovo kad imamo u vidu da se Telekom prošli put zadužio iz primarne emisije države, da je Narodna banka otkupila deo tih obveznica ili najviše polovinu tih obveznica, a da suštinski tako jeftin novac oni više neće naći. Međutim, to je sada pitanje njihove poslovne politike i same likvidnosti - navodi Goran Radosavljević, profesor FEFA.

Telekom Srbija je u septembru 2020. emitovao korporativne obveznice u vrednosti od oko 200 miliona evra. List Danas je pisao da su četiri poslovne banke tada kupile petogodišnje obveznice, a da ih je Narodna banka od njih otkupila u vrednosti od oko 100 miliona evra.

Iako se u poslovanju Telekom uglavnom oslanja na pomoć države, to ga ne sprečava da troši novac na različitim frontovima. Za šest sezona Premijer lige plaća 600 miliona evra. Finansirao je i otvaranje više televizija u Srbiji. Za kupovinu kablovskih operatera - Kopernikus, Radijus vektor i nekoliko manjih - procenjuje se da je potrošio više od 300 miliona evra. Stručnjaci kažu da je zbog preinvestiranja, Telekom odavno u teškoj poziciji.

- Ako Telekom može da funkcioniše na ovaj način danas u Srbiji i pokušava da to produžava na ne znam koji rok u budućnosti, zadužujući se, to znači da će taj dug da se nagomila kao obaveza Telekoma, a ako to Telekom ne može da izmiri, onda je to definitivno kao obaveza države, što mu isto dođe kao i obaveza građana Srbije. Sasvim svejedno da li se zadužuje Telekom ili neko to radi u ime Telekoma ili to pada na teret budžeta - na kraju će dug platiti građani - navodi Petar Đukić, profesor ekonomije sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

- Ukoliko se Telekom nešto spektakularno ne promeni i počne da ostvaruje neke fenomenalno dobre rezultate, u ovom trenutku ti rezultati su daleko od onoga koliko bi uz tolike investicije trebalo da budu, Telekom će nekom doglednom roku imati problema sa likvidnošću, odnosno sa plaćanjem svojih obaveza, tada ćemo videti da li je ovaj izlazak na tržište bio dobar ili ne - konstatuje prof. Radosavljević.

Predstavnici Telekoma tvrde da su zadovoljni poslovanjem kompanije, i da su u prvih šest meseci prihodi rasli. Poručuju i da ih iz tog razloga, kako kažu, pretarano ne brine trenutna finansijska situacija u svetu, pogotovo kada se uzme u obzir da je Telekom završio veliki investicioni ciklus.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati