Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 08. 2022. 14:26 21

Dr Bokun: Srbadija ribu čisti od repa...

Dr Zlatko Bokun, muzičar i instruktor laparoskopske hirurgije, cenjeni lekar iz "crvene zone" još na početku epidemije virusa korona, ukazao je davno na kolaps zdravstvenog sistema nečinjenjem odgovornih i na neki način očitao bukvicu Aleksandru Vučiću.

Danas se takođe preko društvenih mreža obratio javnosti, tekst prenosimo u celosti:

„Ovih dana u medijima je prisutna agresivna kampanja protiv „akušerskog nasilja“, ništa novo, nastavak tridesetogodišnje antilekarske kampanje a prepisivanje hrvatske antiginekološke kampanje od pre 3 godine koja je naravno rezultovala još većim debaklom kao što će i ova. Naravno videla žaba da se konj kuje pa su se istoj, priključujući se na talas populizma, pridružile i razne političke stranke i pokreti, kao i dezurni seRebritiji i kvaziintelektualci. Postoji i nekakva peticija da se uvede prisustvo partnera pri porođaju (iako ta opcija već postoji) i na mrežama već likuju Mile Tapetar, Zoki Sam Svoj Gazda i trudna Maja Nokti kako će oni, možeš misliti, da kontoliđu ginekologe šta rade jer se i Mile i Zoki i Maja tradicionalno razumeju u ginekologiju kao i u vakcine, zaprašivanje iz aviona, svetsku ekonomsku krizu i rat u Ukrajini, a i ckolovali su od vremena.

Da riba smrdi (pun intended) to znamo, ali opet Srbadija istu čisti od repa a ne od glave. Ništa ni bolja ni lošija nije situacija u državnoj ginekologiji i akušerstvu nego što je u hirurgiji, ortopediji, neurologiji, pa i pravosuđu, ekonomiji, kulturi... ali zaboga ovde su u pitanju deca i ženemajkekraljice, samo što ne shvataju da je ovo samo jedna od dimnih zavesa, Okulomazin mast za mazanje očiju kojima se skreće pažnja sa višedecenijskih sistemskih problema koji su rezultovali ovim što sad upada u oči.

Ginekologija i akušerstvo su hirurška grana. Hirurgija jeste agresivna, nekad i nasilna, invazivna. Mi ljudima sečemo stomake, vagine, rektume, bušimo i otvaramo grudne koševe, lobanje, vadimo organe, prosipamo krv, guramo razne dugačke i oštre instrumente, udaramo, galamimo, psujemo i sebe i sestre i pacijente i direktora i ministra i predsednika. Ali, bolji pristup za rešavanje pitanja života i smrti još nije izmišljen. Pa je li sad zbog toga treba da očekujemo kampanje protiv hirurškog, urološkog, ortopedskog, kardiološkog nasilja? Uvek ostaje homeopatija, kristaloterapija, Teslini zraci i altajske mumije, kome je ovo agresivno. Ukoliko hoćete titranje jajašaca nežnim osetljivim dušama, za to su vam potrebni specijalisti druge vrste.

Naravno, kad imamo vremena, imamo i mi toplih ljudskih reči i razumevanja na pretek ali u hirurgiji, a ponavljam, ginekologija JESTE hirurgija, za tako nešto često NEMA vremena.

Već 22 godine sarađujem intenzivno sa ginelkolozima i nisam primetio da je IKO od njih agresivan. To su bili najbolji đaci, posvećeni su lekari, koji neretko žrtvuju i sopstveno vreme i porodicu za dobrobit pacijenata. 80% njih su upravo žene i majke a za mušku babicu, ako i postoji, još nisam čuo. Znači, ovde se, između ostalog, podstiče još jedan žensko-ženski sukob.

Hoćete da vam kažem šta je rešenje? Bogato i organizovano zdravstvo sa DOVOLJNO kvalitetnih radnika gde neće raditi premali broj prekvalifikovanih frizerki i kozmetičarki na privremenom radu dok ne skupe staž za odlazak u Nemačku, gde neće politički podobni direktori rasterivati sve vredne i umešne ginekologe jer mu smetaju što su bolji lekari a imaju i mišljenje, gde će biti dovoljno anesteziologa da SVE žene dobiju te famozne epidurale, gde neće bolnički kadar biti iscrpljen sa po 7-8 24h dežurstvima mesečno uz redovan rad.

Trudnoća se ne zove džaba „drugo stanje“. Trudnicama se automatski i na sudu računa smanjena uračunljivost i one su u svakom pogledu vulnerabilna populacija i mnogo nesporazuma tokom hospitalizacije proističe upravo iz komunikacije uplašene i hormona pune zene i umorne nervozne rutinerke sa druge strane. Tu još samo fali malopre pomenuti Mile Tapetar pa da se situacija pretvori u katastrofu.

Često se u pričama o ginekolozima pominje i nekakav mito. Ajde i to da razjasnimo: neko vam traži mito? PRIJAVITE GA. Za mito, samo da podsetim, potrebno je dvoje, onaj ko daje i onaj ko prima I OBOJE su krivično odgovorni. Ali ne, ovde mito služi da se imaginarno kupi polisa osiguranja. E pa NEMA 100% osiguranje u medicini, koliko god platili naručene carske rezove i VIP ginekologe kod kog idu Cecina kuvarica i zaova Žene od Sultana. NIKO ne može da vam predvidi tok stanja.

Da ponovim još jednom, ovom kampanjom vam se samo mažu oči i skreće pažnja od ozbiljnijih problema jer smo na trudnice i bebe svi osetljivi. Ribu čistiti od glave pa će se i „akušersko nasilje“ samo od sebe rešiti. Insistiranjem na ovome samo ćete biti saučesnici u jos većem osipanju kadra koga ionako nema dovoljno pa će se uskoro pričati o bapskom nasilju tokom porođaja u njivi.“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati