Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

02. 08. 2022. 15:45 2

MUP na kazne i penale potrošio 2,4 milijarde

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u 2021. godini potrošilo 2,4 milijarde dinara (oko 20,5 miliona evra) za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

Najveći deo rashoda na ime novčanih kazni i penala izvršen je iz radnih sporova, i to u iznosu od 1,18 milijardi dinara. To je 49 odsto ukupnih rashoda na ime novčanih kazni, piše u analizi finansijskih izveštaja MUP-a za 2021. godinu koju je izvršila Državna revizorska institucija, a prenosi Nova ekonomija.

- U postupku revizije izvršen je uvid u dokumentaciju koja se odnosi na prinudnu naplatu sa računa Ministarstva, na ime radnih sporova, naknade materijalne i nematerijalne štete, troškova izvršenja parničnog postupka - piše DRI.

Na namenu "naknada štete" sa računa MUP-a je otišlo 195,9 miliona dinara, za "troškove izvršenja parničnog postupka" 51 milion dinara, za "dobavljače" 48,5 miliona dinara.

"Prinudna naplata bez dokumentacije" ukupno je iznosila 900 miliona dinara, dok je pod stavkom "ostalo", u okviru kazni i penala, izvršeno 32,2 miliona dinara.

U poslednjih deset godina Republika Srbija je iz budžeta isplatila oko milijardu evra za kazne i penale, pisala je ranije Nova ekonomija. Pored odšteta po osnovu međunarodnih privrednih arbitraža, u "kazne i penale" spadaju i odštete po presudama domaćih sudova, a pored inevesticionih postoje i radni i drugi sporovi gde Srbija izmiruje odštetu povređenoj strani.

Samo ove godine na ime kazni i penala u budžetu je predviđeno 280 miliona evra.

Gledano prema računu sa kog se isplaćuju kazne i penali, najviše ih je planirano sa računa Ministarstva finansija, 140 miliona evra (bez onih 80 miliona evra za restituciju), sa računa sudova zajedno sa Ministarstvom pravde oko 30 miliona evra, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) 10 miliona evra i Ministarstva odbrane sedam miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati