Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 07. 2022. 18:06 3

Reakcija "Adria Media" na pisanje Cenzolovke

U izveštaju sa predstavljanja Kurir televizije pred članovima Saveta REM-a, Cenzolovka u svojoj želji da, kao i uvek, negativno predstavi Adria Media Grupu i njenog vlasnika i generalnog direktora Igora Žeželja, pribegla je klasičnom spinu, što je nedopustivo za medij koji dobija novac za objektivno i profesionalno izveštavanje. U pitanju je nastavak negativne kampanje protiv ove medijske kuće i njenog vlasnika, iza koje stoji mehanizam na koji Kurir upozorava već duže vremena - piše u reakciji kompanija "Adria Media" koja je poslata našem portalu, a koju prenosimo u celosti.

Očigledno je da je prezentacija rezultata, kapaciteta i vizije Kurir televizije bila izuzetno uspešna te da je ova televizija svrstana među glavne favorite za nacionalnu frekvenciju, zbog čega je Cenzolovka dobila zadatak da pomoću spina pokuša da preusmeri pažnju javnosti. Upravo zato, iako nije bilo planirano da se u medijima Adria Media Group piše o ovom procesu, to je neophodno kako bi javnost saznala šta se zaista desilo. Takođe, u cilju otkrivanja istine, kompanija će se ovim povodom obratiti sudu, svim strukovnim i medijski relevantnim institucijama i organizacijama.

Naime, u objavi na portalu Cenzolovka navedeno je više netačnih tvrdnji ili su izjave izvučene iz konteksta, a vrhunac neprofesionalizma postignut je objavom u kojoj se tvrdi da je Žeželj opsovao jednu članicu REM-a, što je bezočna laž. Zahvaljujući snimcima sa predstavljanja televizije, sve je lako proverljivo, a ovim slučajem baviće se nadležni pravosudni organi.Cenzolovka u izveštaju sa predstavljanja televizije na svom sajtu navodi da je Žeželj “postao neprijatan i izbegao odgovor” na pitanje članice Saveta REM-a Judite Popović i implicira da je “brecnuvši se na Popović” izgovorio da bi trebalo da bude više koncentrisana. Istina je da je upravo Judita Popović na početku svog pitanja Žeželju konstatovala da nije dobro razumela “u nekom momentu dekoncentracije”, zbog čega se izvinjava, a Žeželj konstatovao: “baš ste bili dekoncentrisani”, na šta su se mnogi nasmejali te se nikako ne može tvrditi da se on “brecnuo” niti da je on prvi konstatovao da je Popović dekoncentrisana. Naknadno je pojašnjeno ko je šta je rekao, ali je jasno da se Žeželj izvinio i da mu je drago što je to pitanje postavljeno, kao i da je to razjašnjeno.

Dalje, u tekstu, Cenzolovka Žeželjevu izjavu da Kurir ima menadžera za etičke standarde i da više „ne psuje“ izvlači iz konteksta uz komentar da bi “mogla da uđe u antologije”. Pravo je pitanje kako je moguće da se Cenzolovka „čudi“ da jedan medij radi na unapređenju etičkih standarda i da je prvi i jedini u našem okruženju učinio ogroman korak u samoregulaciji, kada i sama, navodno, podržava unapređenje profesionalizma u medijima.
Bilo bi profesionalno da je objašnjeno da je Žeželj, odgovarajući na pitanje člana Saveta REM-a Božidara Zečevića o tome da li može da utiče na produkciju “Firefly” u proizvodnji serijskog programa na “što manje prostiranje grubosti i brutalnosti pa i prostakluka u javnom govoru”, pomenuo da je kompanija Adria Media Group jedina angažovala i menadžera za etičke standarde i da “permanentnom edukacijom novinara poboljšava kvalitet iz meseca u mesec”.

Takođe, profesionalno izveštavanje bi podrazumevalo da se navede kompletna izjava Igora Žeželja koji je objasnio da Kurir više „ne psuje“, ali da se ne mešaju u to šta rade ljudi koji dođu na Kurir i da, kada se radi o serijskom programu, “ne možemo da utičemo na umetničku slobodu”. Zečević je jasno naveo da misli na serije Klan i Močvara, ali izgleda da autor objave na Cenzolovci ili nije razumeo ili je namerno prezentovao onako kako mu odgovara.

Vrhunac neprofesionalizma Cenzolovke ipak je postignut objavom u kojoj se tvrdi da je Žeželj opsovao Juditu Popović, čime je, kako se navodi, uvredio ne samo nju nego i instituciju REM. S obzirom da postoje snimci predstavljanja Kurir televizije koji su dokaz da je u pitanju bezočna laž, biće preduzete pravne radnje kako bi se sprečilo dalje spinovanje i širenje neistina pomoću poznatog mehanizma.

Izveštaj Cenzolovke sporan je po više osnova, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da je reč o mediju čija je misija, kako navode na svom sajtu „promocija profesionalnog i odgovornog novinarstva koje podrazumeva poštovanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, odnosno poštovanje Kodeksa novinara Srbije“, što je u potpunoj suprotnosti sa ovim skandaloznim objavama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati