Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

06. 07. 2022. 18:17 22

Tetkice u školama bez regresa i toplog obroka

Tetkice i zaposleni na mestu pomoćnog osoblja u školama u Srbiji, koji primaju minimalac, nemaju pravo dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor pošto im je on - sadržan u koeficijentu. Ovo proizilazi iz presude po reviziji koju je objavio Vrhovni kasacioni sud. Dve godine ranije, isti sud je, po istom osnovu tvrdio suprotno - da u minimalnoj zaradi nikako ne može da bude sadržana bilo koja druga naknada.

Strah tetkica, domara, administrativnih radnika i drugih zaposlenih u školama na mestima pomoćnog osoblja da bi mogli da prođu sa svojim tužbama za naknadu toplog obroka i regresa kao dužnici koji su tužili banke kada je VKS dopunom odluke zauzeo suprotan stav – na žalost se pokazao opravdanim.

Naime, Vrhovni kasacioni sud ovog utorka objavio je presudu iz aprila u kojoj navodi da su nižestepeni sudovi „pogrešno primenili materijalno pravo“ i da koeficijent za obračun plate i ovih zaposlenih u sebi sadrži dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora. Iako sve tetkice u školama u Srbiji imaju koeficijente koje "ne dobacuju" ni do minimalca – pa im država dotira do punog iznosa zakonom garantovanog minimuma.
VKS navodi da se na zaposlene u školama primenjuje Zakon o platama u državnim organima i javnim službama, kojim se predviđa da koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

- To znači da tužilji ne pripada pravo na naknadu troškova za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora pošto su te naknade sadržane u koeficijentu njene plate, pa je to što je tužilji, u spornom periodu, isplaćivana minimalna zarada bez uticaja na odlučivanje - smatra VKS.

- Iščekivali smo stav Vrhovnog kasacionog suda po pitanju isplate naknada za topli obrok i regres zaposlenima . A, na dan kada je to bilo na dnevnom redu, na sajtu suda je osvanula aprilska presuda po reviziji kojom nam je sve rečeno - kaže za portal N1 Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Početkom juna nekoliko stotina tetkica, servirki i tehničkog osoblja "na minimalcu" protestovalo je u Beogradu iščekujući odluku Vrhovnog kasacionog suda i pozvalo taj isti sud da – čuva zakon. Ti radnici su na čuvanje zakona VKS pozvali upravo iz razloga što već postoje njegove odluke koje potvrđuju da u minimalce nisu uračunate pomenute naknade.
- U prvoj polovini 2020. godine VKS je, takođe u presudi na uloženu reviziju povodom istog ovakvog slučaja, presudio potpuno suprotno – u korist zaposlene u školi, navodeći da bez sumnje u minimalnoj zaradi nije sadržana naknada troškova toplog obroka i regresa. Sada izlaze sa potpuno suprotnim obrazloženjem – da su u minimalnoj zaradi sadržani i topli obrok i regres. i pozivaju se na iste zakone. Ovakva odluka suda kaže da, zapravo, sutra sve može da bude uračunato u minimalac. Moći će da kažu: i putni troškovi, i rad vikendom – to vam je u koeficijentu - navodi Kokot.

On dodaje da je takva odluka suda – "bezobrazna".

- Mi nećemo stati. Obratićemo se Ustavnom sudu, pošto je to sledeći korak. A posle toga i Strazburu. Ovo je kršenje međunarodne konvencije čiji je Srbija potpisnik. Ne može sud da preinačuje definiciju minimalne zarade. Ne može da navde da to što je zaposleni primao minimalac "nije od značaj". Sud kaže da je važnije šta piše na koverti, nego šta je u koverti - kaže Dušan Kokot.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati