Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 06. 2022. 20:10 3

"Epidemija korone još traje, prošao je miran period"

Specijalista za plućne bolesti, doktorka Slavica Plavšić iz Ujedinjenih protiv kovida, izjavila je da je cilj da se "upozori da korona nije prošla".

- Da epidemija još traje, samo da je bio miran period koji je sad prošao i ponovo smo u nekim drugačijim okolnostima. Veliki broj ljudi se nije ni testirao jer im korona nije pala na pamet. Trebalo bi da se svaka respiratorna infekcija testira na virus korona - kaže ona.

Prema njenim rečima, poslednjih dvadesetak dana dolazi do porasta broja novozaraženih pacijenata.

- Juče je bio 751 novozaraženi, taj broj raste iz dana u dan, otprilike se duplo povećava. Sreća je da broj novozaraženih ne prate brojevi hospitalizovanih, pacijenata na respiratorima i preminulih, ali pitanje je kako će biti dalje - kaže dr Plavšić.

Govoreći o četvrtoj dozi vakcine, kaže da se preporučuje najstarijim građanima, pogotovo onima s komorbiditetima.

- Ta preporuka važi od ranije, mnogi su i primili, pogotovo stariji od 65, i ne toliko starost, više prisustvo komorbiditeta, dovodi do osetljivosti te populacije, da kod njih lakše dođe do zaražavanja, do oboljevanja, tako da bi oni trebalo da prime tu četvrtu dozu vakcine, da ne čekaju da se pojave nove vakcine koje se očekuju i od kojih očekujemo dobar imunitet vakcinalni, pogotovo od Modernine vakcine koja je bivalentna, odnosno sadrži komponente protiv omikrona i protiv delte. Nadamo se da će te vakcine, koje bi trebalo da stignu septembra, oktobra, novembra, da daju bolju zaštitu nego ove dosadašnje - kaže ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati