Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

28. 06. 2022. 18:07 2

Opozicija i vlast protiv fabrike za preradu opasnog otpada, država - za

Odbornik Grupe građana "Za Leskovac zajedno" Nenad Zdravković upozorio je Leskovčane da je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo gradnju fabrike za preradu opasnog otpada iza nekadašnje fabrike RUL, gde se nalazi i rezervni bunar za vodu. Da Leskovcu predstoji gradnja fabrike, potvrdio je i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji ističe da su Vodovod i Odeljenje za zaštitu životne sredine dali negativno mišljenje, ali da je resorno ministarstvo odobrilo gradnju.

Po rečima Zdravkovića, javna rasprava na temu gradnje fabrike za preradu ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada zakazana je za 29. jul, a kako kaže, ta odbornička grupa učestvovaće u raspravi i pokušaće na sve načine da spreči zagađenje vode koju građani piju.

- Moramo to da sprečimo, stručnjaci koje poznajemo i koji su sa nama će sigurno učestovati na javnoj raspravi. Mi znamo da su i Vodovod i Odeljenje za ekologiju dali negativan odgovor zbog toga što se tu nalazi rezervni bunar za vodu u Leskovcu koji je takođe povezan sa ostalim bunarima i građani piju tu vodu. Ako to prođe, mi ćemo da pijemo zagađenu vodu - rekao je Zdravković, pišu Južne vesti.

On je podsetio i da se u Zelenoj zoni gradi fabrika Erenli, koja će se baviti između ostalog i proizvodnjom guma, što je takođe štetno, a pogotovo ako se zna i da se u blizinu te fabrike, na manje od 500 metara nalazi bunar za vodu kojom se snabdevaju stanovnici naselja Bobište.

Sa opozicijom se konačno složio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je kazao da će pokušati da spreči gradnju fabrike za preradu opasnog otpada, kao i da će sve učiniti da se zajedničkim snagama tome stane na put.

- U pravu ste potpuno, imate tačne podatke i sve što ste rekli o otrovnim materijama je tačno. Mi smo kao Grad dali negativan odgovor, Ministarstvo je dalo pozitivan i sad je nama da se borimo. Borićemo se, ako vi želite možete sa nama, da sprečimo da Leskovac bude centar za preradu opasnog otpada - kaže Cvetanović.

Iz Grupe građana "Za Leskovac zajedno" podsetili su i na problem sa deponijom Željkovac, ali i izneli su i zamerke što mnogi od projekata koji su se u prošloj i ovoj godini nalazili na spisku kapitalnih investicija nisu započeti, a kako kažu, veliko je pitanje i hoće li se sa realizacijom tih predloga ikada započeti.

Takođe, odbornici su na jučerašnjem zasedanju Skupštine usvojili prošlogodišnji budžet koji je ostvaren sa 98,2 odsto, ali i rebalans ovogodišnjeg koji se uvećava za 566 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati