Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 06. 2022. 13:16 22

Srbija druga u Evropi - PO STOPI KRIMINALA (FOTO)

Ministar policije Aleksandar Vulin često u javnim obraćanjima koristi priliku da se hvali borbom protiv kriminala, ističe kako je naša zemlja uspešna u njoj, međutim deluje da njegovo mišljenje ne dele i inostrane institucije. Da je tako, govori i objavljeni poražavajući izveštaj, u kom je Srbija po stopi kriminala u samom vrhu Evrope - na drugom mestu.

Kako se navodi u izveštaju Ocindex.net, indeks stope organizovanog kriminala u Srbiji je 6,22. A koliko je taj indeks zapravo veliki, svedoči to što je gora od naše zemlje jedino Rusija, u kojoj je indeks stope organizovanog kriminala tek nešto veći - 6,24.

Iza Rusije i Srbije nalaze se Ukrajina (6,18), Crna Gora (6), Bosna i Hercegovina (5,89), a u prvih 10 u Evropi su još Italija, Španija, Francuska, Albanija i Bugarska.

Gledajući malo šire, odnosno posmatrajući svet, tu je Srbija na 33. mestu, dok je u Centralnoj i Istočnoj Evropi ponovo druga, iza Rusije.

Dakle, sam indeks kriminaliteta u Srbiji je 6,22, indeks tržišta kriminala u našoj zemlji iznosi 5,55, dok je stopa učesnika u kriminalu znatno veća - 6,88.

Na kraju, u pomenutom izveštaju se navodi da je indeks otpora prema kriminalitetu u Srbiji 4,92, što nas svrstava tek na 37. mesto u Evropi (od 44 zemlje). U svetu je po tom parametru Srbija 93. od 193 države, a u Centralnoj i Istočnoj Evropi 11.

Da podsetimo, jednako poražavajući izveštaj saopštila je prošle godine i Globalna inicijativa protiv organizovanog kriminala. Takođe je Srbija tada bila druga u Evropi po stopi kriminala, a 39. u svetu. U izveštaju je tada navedeno i da kriminalne aktivnosti u našoj zemlji imaju političku zaštitu.

Najvišu negativnu ocenu Srbija je tada zabeležila na skali koja ispituje šverc oružja (7,5) kao i šverc heriona (7,0) kokaina, kanabisa i sintetičkih droga, a pored ovih ocenjivani su još i trgovina ljudima i krijumčarenje ljudi. Visoku ocenu (8,0) Srbija je dobila u vezi sa kriminalnih aktivnosti koje imaju političku zaštitu.

Veoma niske ocene Srbija je u septembru 2021. godine zabeležila u vezi sa stopom ortrpornosti prema kriminalu tako da je izveštaj pokazao da Vlada naše zemlje, kao i zakonodavni sistem i sudstvo, agencije za sprečavanje pranja novca ne predstavljaju branu za kriminal i kriminalne aktivnosti.

Na kraju, u tom prošlogodišnjem izveštaju je navedeno da je organizovani kriminal jedan od ishoda nejednakosti, sukoba, političke nestabilnosti, neregulisanog tržišta tehnologije i finansija, korupcije i prinudnih migracija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Rijaliti

Zoran Živković [29.06.2022.]
Anketa

Gde ćete na odmor ovog leta?

Rezultati

Video dana

Dodaj gas i ne brini