Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

23. 06. 2022. 06:00 7

"Drže nas kao taoce": Politička igra SNS i SPS zbog koje ispaštaju radnici

Socijalistička partija Srbije više nema većinu u beočinskoj skupštini, nakon što su dva odbornika ove stranke istupila iz odborničke grupe i sada nastupaju kao samostalni, saznaje 021.rs. Ovom promenom, broj odbornika SPS-a smanjen je na 10, dok Srpska napredna stranka ima 11 odbornika. Beočinska skupština sada ima dvojicu "samostalnih odbornika" koji su prethodno bili na listi SPS-a.

Na sajtu opštine već se kao samostalan navodi odbornik Obrad Blagojević, dok je 021.rs imao uvid u ostavku Mileta Regojevića. Ovim se nastavljaju politički potresi u Beočinu, započeti kada je predsednica opštine Mirjana Malešević Milkić, takođe iz Socijalističke partije Srbije, podnela ostavku na tu funkciju zbog, kako je tada rekla za 021.rs, političkih pritisaka i ucena kojima je tokom mandata bila izložena. Ona je tada rekla i da odbornička grupa "ne funkcioniše kako treba".

Jedan od problema bio je i taj što odbornici još uvek nisu usvojili Godišnji program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća "Beočin", a teško bi to mogli uraditi kada se sednice nisu ni održavale, ako bi po statutu opštine trebalo da se održi bar jedna sednica u tri meseca.

Ovo je rezultiralo time da radnici, prema njihovim rečima, primaju platu manju od republičkog minimalca, koji je u međuvremenu menjan. Radnici su zato organizovali dva štrajka upozorenja, a planiran je i generalni štrajk. Na pitanja 021.rs iz opštine tada niko nije odgovorio, ali su iz JKP "Beočin" naveli da su upoznati sa zahtevima radnika i rekli da će pregovarati.

Do pregovora, međutim, nije došlo, jer se još uvek ne zna ko bi ih vodio. Kako se navodi, predstavnici opštinske uprave zamolili su radnike da se početak pregovora odloži do "održavanja skupštine i izbora novog predsednika". Jedan od radnika javnog preduzeća koji se obratio 021.rs, naveo je da bi sve to bilo "legitimna politička borba da kao taoce ne drže nas radnike".


Odgovore na pitanja kada će se održati sednica, da li će vlast u Beočinu sada formirati naprednjaci i kako će se pregovarati sa radnicima, novinari ovog novosadskog medija su pokušali da dobiju od predsednika Skupštine opštine Beočin Nemanje Vilića. Kada se javio na prvi poziv, Vilić je naveo da je na sastanku i da će odgovarati kasnije. U toku ponedeljka i utorka upućeno mu je više poziva koji su ostali bez odgovora. Viliću je poslat i SMS sa pitanjima u kome je tražena potvrda za informacije koje stoje u tekstu, ali on na isti nije odgovorio.

Podsetimo, socijalisti su na vlast u Beočinu došli tesnom većinom, i to na ponovljenim izborima, nakon prljave kampanje naprednjaka na lokalnim izborima 2020. godine, koji su bili na vlasti u ovom mestu. Sada su sve prilike da će tu vlast izgubiti i pre lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe za dve godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati