Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 05. 2022. 22:29 6

Utisak nedelje: Alarm! Struju ćemo uvoziti do 2025.

Nakon telefonskog razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina deluje da je Srbija načelno dogovorila najveći deo sporazuma za novu cenu ruskog gasa, ali da će se o trećini ovog ugovora razgovarati u narednom periodu. Srbija jeste dobila povoljnu cenu, ali je pitanje koliko će platiti ove povlastice i kolika je šteta do sada već napravljena. O ovome, ali i stanju u EPS-u, TENT-u, poskupljenju struje i drugim temama u ovonedeljnom "Utisku nedelje" govorili su Dušan Nikezić ispred Stranke slobode i pravde (SSP), ekonomska novinarka Radojka Nikolić i radnika TENT-a Dragoslav Ljubičić.

Nikolić je u uvodu rekla da je vest dana razgovor Vučića i Putina, koji se odnosio na snabdevanje gasom jer naš ugovor oko gasa sa Rusijom ističe 31. maja.

„Vidimo da je novi ugovor na pomolu, da je načelno dogovoreno dalje snabdevanje gasom u naredne tri godine, a dogovorene su i količine – 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ali čuli smo i da ostaje još oko 800 miliona kubnih metara koji će biti predmet dogovora. Neizvesno je koliko će koštati tih 800 miliiona kubnih metara, što je približno trećina iznosa, pa samim tim nije ni zanemarivo. Ta cena neće biti tako povoljna kao za ovih 2,2 milijarde, jer će za nju biti relevantna i cena na tržištu. Dakle, mi smo postigli dogovor oko isporuke gasa, pod najpovoljnijim uslovima koji su mogući u ovom trenutku“, istakla je ona.

Nikezić je istakao da je za njega vest da je neki sporazum postignut, ali se i osvrnuo na loše stvari koje su napravljene u prethodnom periodu.

“Rusija je jedini izvor Srbiji za snabdevanje gasom, ali ono što je loše je ono što Srbija nije uradila u prethodnih 10 godina da bismo bili energetski stabilni. Tu mislim na izgradnju interkonekcije sa Bugarskom i Grčkom, koja je počela da se radi tek u januaru ove godine. Pored toga, nije izvršeno proširenje Banatskog dvora gde bi se skladištio gas. Propustili smo period od 10 godina izuzetno jeftinog gasa i period gde bismo punili skladišta u kojima bismo imali 2,2 milijarde kubnih metara gasa koje sada kupujemo", podvukao je on i naglasio da je bilo dosta nepoznanica nakon današnje konferencije za medije:

"Nepoznanice su uslovi za deo o kojem se pregovara, nepoznanica je šta će biti sa skladištima, ali i gasodovom koji prolazi kroz Srbiju. Turski tok prolazi kroz našu zemlju, a mi na početku grejne sezone nemamo puna skladišta gasa, to je neverovatno. Dodatno, nepoznato je šta će se desiti u slučaju ako dođe do prekida snabdevanja gasom, kako ćemo se snabdevati. Mi smo stalno iznenađeni, a duboko verujem da ozbiljne zemlje imaju viziju i planiraju 5,6 koraka u napred. Kod nas je to potpuno drugačije, što je politički problem. Nas stalno nešto iznenađuje, a planovi i vizija nam nedostaju", kazao je ekonomista.

Ljubičić je naglasio da je čudno da se ovako dogovara neki sporazum, te se zapitao kojom valutom ćemo ga platiti.

“Nisam korisnik gasa na bilo koji način, ali čini mi se da važnije pitanje da smo kao društvo došli u situaciju da je jedan čovek u 11 sati i 12 minuta ima razgovor sa drugim čovekom, a da 120 miliona Rusa i šest miliona Srba zavise od toga. Tu nema nikakvog demokratskog postupka, direktori preduzeća treba da razgovaraju i da sprovede neke politike. Predsednici treba da razgovaraju o strateškim politikama, ali mi imamo razne Bajatoviće. Zbog toga nam se desio onaj haos u TENT-u 12. decembra”, dodao je Ljubičić.

Upitan da li će biti dovoljno struje u narednom periodu, Nikezić ističe da sada sigurno znamo da struje neće biti dovoljno.

"Prema procenama nećemo je imati najmanje do 2025. godine. Sve se to desilo pre početka rata u Ukrajini, gospodin Ljubičić i ja smo u decembru pričali o ovome, a sve što smo rekli, sve se desilo. Nije bilo dana da nismo uvozili struju, nikada je, u istoriji, nismo uvozili u martu i aprilu. Rekli smo da će gubitak biti milijardu evra, a sada je to i zvanično. EPS danas izgleda kao kada vozite automobil kome su upaljene sve lampice – za ulje, gorivo, pregravanje motora i ona lampica koja vam kaže da stanete odmah. Već pet godina sve crvene lampice gore, jer nema uglja, nije bilo remonta, a ako se ovako nastavi EPS će da stane. Najskuplje je uvoziti struju, ali nažalost EPS nema para da uvozi ugalj, već uvozi struju. U situaciji kada sve energetske firme prave ekstra profit, jedino EPS umesto da je napravi profit od 500 miliona, napraviće gubitak od milijardu evra koji ćemo na kraju svi mi platiti", objasnio je ekonomista.

Ljubičić je dodao da imamo nedostatak uglja i naglasio da novo rukovodstvo EPS-a pokušava da preživi ovu godinu, a da sledeća godina bude takva da ipak ima dovoljno potrošnje za sve građane.

Ekonomska novinarka je podsetila da su problemi EPS-a uvek prisutni, ali i podsetila Nikezića da je bivša vlast imala šansu da reši ovo pitanje.

"Vlast od 2001. do 2011. godine imala je šansu da napravi strategiju, da postavi Srbiju i EPS kako bi bolje funkcionili. Ne smemo da izgubimo iz vida tih prvih 10 godina, tu odgovornost oni moraju da snose", kratko je ona rekla.

Ljubičić je demantovao ove navode, te istakao da je TENT 2011. imao rekordnu proizvodnju.

“Znate kada je najveća proizvodnja uglja bila, bila je 2013. godine. Naprednjačka vlast preuzima EPS 2012. godine sa potpisanim ugovorom sa Evropskom agencijom za obnovu i razvoj za homogenizaciju uglja. EPS je potpisala i ugovor za odsumporavanje u TENT-u, što nije sprovedeno. Mi smo počeli da vraćamo kredit, a nismo ga ni iskoristili”, istakao je on.

Nikezić je podvukao da je EPS sada u mnogo gorem stanju nego što je bio posle bombardovanja.

"Sada je u gorem stanju nego nakon poplava, nijedna prirodna nepogoda nije bila gora od ovog nestručnog rukovodstva. Oni su imali svoje političke zadatke, da se isisavaju pare, da se obezbede kapilarni glasovi. Zbog tog rukovodstva, EPS je danas u takvoj situaciji. Projekat o homogenizaciji završen je 2018. godine, tada je trebalo da bude pušten u rad, a još nije. Sve stvari koje su ugovorene, nisu sprovedene u poslednjih 10 godina. Uglja neće biti dovoljno do 2025. godine. Mi smo u proseku od septembra uvozili struju dnevno u vrednosti od oko četiri miliona evra. Mi svakoga dana bacimo jednu osnovnu školu od 1.200 đaka. Umeće je bilo upropastiti ovakvu firmu", dodao je on.

Ljubičić je naglasio da se uporno prećutkuje da je direktan krivac za propast EPS-a bivši ministar Aleksandar Antić, koji je na toj funkciji bio šest godina.

"Nemam nikakav problem da pozovem nadležne organe da ispitaju odgovornost funkcionera, treba krenuti od Aleksandra Vučića i Ane Brnabić. Ali, Antić je direktan krivac za ovo stanje", dodao je on.

Nikolić je podvukla da, pored svega, Srbija ima najnižu cenu struje u regionu.

"Nismo na pijaci da kažemo kolika je cena struje, jer postoji berza. U ovakvim uslovima se donosi politička odluka o ceni struje. Treba racionalizovati situaciju, a ne da sipamo vodu kroz rešetu", rekla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati