Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Vreme/Petar Alempijević ]

30. 05. 2022. 06:00 8

Srbija, zemlja kladionica: Kocka je bačena

Igre na sreću nisu komplikovane. Mnogo su jednostavnije od jednačine sa jednom nepoznatom i zahtevaju znatno manje koncentracije nego jedan čas matematike. Nekoliko minuta je dovoljno da maloletni igrač savlada osnovna pravila ruleta ili slot aparata. Onda je za dobitak neophodan samo – ulog. Za ulog je dovoljan džeparac.

Novi Sad je Evropska prestonica kulture. Grad sa tri pozorišta, osam kulturnih stanica i više od 130 kladionica. Kockarnice i kladionice su na svakom koraku i deluje da iz dana u dan niču nove. U baštama kladionica, u kojima se služi jeftino piće, neretko sede i maloletnici. Oni će se ponekad, trošeći džeparac, naći i ispred ruleta ili slot aparata.

Ova "kockarnička" ekspanzija nije prisutna samo u Novom Sadu, kladionice niču u svim gradovima i selima širom Srbije. I ne bi nicale da ne rade dobro. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine, Srbija je na drugom mestu u Evropi po broju kockarnica po glavi stanovnika. Takođe, prema njihovim podacima, u Srbiji je oko 300 hiljada ljudi zavisno od kocke, od čega najveći deo mladih od 18 do 25 godina.

- Te 2008. godine ispred Srbije je bila jedina Bosna i Hercegovina, ali po svemu sudeći, Srbija sada zauzima prvo mesto - kaže za VOICE Jelena Manojlović iz SOS centra za lečenje i prevenciju patološkog kockanja.

I onda se nameće sasvim logično pitanje – zbog čega ima toliko kladionica u jednoj maloj zemlji na brdovitom Balkanu?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati