Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Blic ]

23. 05. 2022. 13:44 10

Povratak GREJANJA NA DRVA, pelet ide i preko 300 evra po toni

Građani uveliko spremaju ogrev za zimu. Tražnja, koja je u ovo doba godine, višestruko veća nego ranije, pogurala je cene i do 50 odsto. Imajući u vidu da je pelet drastično poskupeo, te da će biti skuplji i gas, a da je vrlo problematično pitanje i struja, sve je izvesnije da će ove sezone mnogo građana morati da se vrati na grejanje na drva.

U prvom redu tu se misli na one koji se greju na pelet, gas ili struju, a imajući u vidu ili njihovo poskupljenje ili potrebu da se štedi zbog energetske krize koja bi mogla da dovede i do poskupljenja električne energije  Na drva i pelet u Srbiji se greje 49 odsto domaćinstava, a cena tog ogreva skoro je dvostruko skuplja u odnosu na prethodnu godinu. Ipak drvo je još uvek jeftinija opcija pa se tako domaćinstvo sa stotinak kvadrata može grejati sa oko 750 evra tokom zimske sezone (10 metara drva).

Cena peleta je prošle godine bila oko 200 evra po toni, a sada je oko 300. Jednom prosečnom domaćinstvu (100 kvadrata prostora, s lošijom izolacijom) potrebno je pet do šest tona, odnosno 1.500 do 1.800 evra. Još veći problem ovih dana je što sve više stovarišta obustavlja porudžbine. Razlog je veruje se, čekanje nove cene.

Zbog nafte koja je poskupela i gasa koji čeka novu cenu, te neizvesnosti sa snabdevanjem ovim energentima, mnogi potrošači bi mogli da pređu na grejanje na struju, ukoliko procene da im je to jeftinije. S druge strane, pitanje je da li bi naš elektro-energetski sistem bio spreman za povećanu potrošnju električne energije.

Tako građani sve češće, posebno oni u Vojvodini, kupuju peći na drva da zamene gas. Gas će kažu biti skuplji i to je razlog. Novi ugovor Srbije sa Rusijom kreće od 1. juna.

Prosečno domaćinstvo u Vojvodini plaća gas po oko 5.000 do 6.000 dinara mesečno tokom cele godine. Cena je dakle 600 do 700 evra godišnje, a nova cena gasa učinila bi da gas bude mnogo skuplja opcija od grejanja na drva.

Srbijašume: Neopravdano visoke cene

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva da je u "Srbijašumama" kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

Braunović je rekao da su za 8 godina u "Srbijašumama" cene povećane svega za pet posto.

 - Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču - kaže on.

Naglasio je da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara.

 - Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. "Srbijašume" su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.000 korisnika.

Zašto nema peleta

U Grupaciji za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije navode da im je u prvih pet meseci ove godine isporučeno samo 40 odsto ugovorenih količina kao i da je nepoštovanje ugovora dovelo do nestašice i značajnog rasta cene sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora.

Proizvodnja peleta je u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne godine smanjena za 45 odsto isključivo zbog nedostatka sirovine. Izvoza skoro da i nema pošto ne možemo da zadovoljimo ni tražnju na domaćem tržištu koja je naravno prioritet. Da smo pelet proizvodili samo od sirovine koju isporučuju JP Srbijašume proizvodnja bi za prva četiri meseca ove godine bila 50 odsto manja u odnosu na postojeću. Rad sa dramatično smanjenim proizvodnim kapacitetima je ekonomski neodrživ.

Zbog nestašice drva na tržištu, cela drvna industrija, u kojoj je direktno i indirektno zaposleno više od 40.000 ljudi je u opasnosti. Nezapamćen rast cena drveta, u šta se građani mogu uveriti na stovarištima svakog dana, uz rast cena struje, nafte, čelika, materijala za pakovanje i rezervnih delova i velike fiksne troškove po toni peleta koje proizvođači imaju zbog smanjene proizvodnje, doveo je do toga da cene značajno porastu – navode iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Rijaliti

Zoran Živković [29.06.2022.]
Anketa

Gde ćete na odmor ovog leta?

Rezultati

Video dana

Dodaj gas i ne brini