Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

21. 05. 2022. 13:32 9

Šta je do sada najviše poskupelo u Srbiji?

Iako su cene u trgovinama i usluge ovog aprila u poređenju sa istim mesecom prošle godine veće u proseku za 9,6 odsro, subjektivni osećaj potrošača je da se one svakodnevno penju u spiralu inflacije.

Ni tih 9,6 odsto nije malo, a to što građani osećaju kao veliki pritisak je činjenica da prosek vuku proizvodi i usluge kojih ne mogu da se odreknu – hrane, prevoza, održavanje stanova…

Najugroženiji će biti oni sa manjim i prosečnim primanjima, gde je udeo potrošnje upravo ovih grupa roba i usluga bio najdominantniji i gotovo da nema priostora za rast koji diktiraju poskupljenja.

Tako su u kategoriji hrane, najveći rast imale cene kafe i čajeva, 24,5 odsto su skuplji a rastom od 23,7 odsto u stopu ih prati povrće. Meso, koje je talas poskupljenja uhvatio još na kraju 2020. postalo nedostupnije jer su cene više za 19,5 odsto u odnosu na april prošle godine.

Ulja i masti plaćamo 17,6 odsto više nego lane, hleb i žitarice 13,6 a za mleko, sir i jaja izdvajamo 12 odsto više para. Generalno, hrana je skuplja 16 a bezalkoholna pića 14,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Troškovi stanovanja, koji takođe spadaju u kategoriju onih koje je nemoguće izbeći ili smanjiti, veći su za oko šest procenata, što na prvi pogled samo ne deluje alarmantno.

Međutim, prosek vuče to što je održavanje i poravka u stanovima skuplja za 16,2 procenta, cene materijala potrebnog za to veće su za 17,8 a usluge održavanja za 14,8 odsto, komunalije i električna energija su ostali na istom, ali se ne zna do kada će ostati tako jer se uveliko najavljuju nove cene struje i grejanja dok statistika već beleži rast cena čvstog ogreva od 18 procenata.

Na tržištu su, međutim, već sada cene uglja više za preko 80 odsto dok su ogrevno drvo i pelet skuplji od 30 do 50 procenata.

I u sektoru transporta, za gorivo se izdvaja skoro petina novca više nego prošlog aprila, a za 16,5 odsto skuplje je održavanje pa je za korišćenje i održavanje automobila potrebno 16,5 odsto više novca. To je uticalo i na drumski prevoz putnika, skuplji je za 5,6 odsto dok se cene železničkog i avionskog prevoza, prema podacima statistike, nisu menjale.

Drastično su poskupele novine i časopisi, čak 36 odsto, u kategoriji zdravlja, najveći rast beleže cene stomatoloških usluga, 11,8 odsto a ugostiteljske usluge skuplje su za oko deset procenata. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati